2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Megkezdődött az APEC-csúcs Szingapúrban

Megkezdődött szombaton Szingapúrban az ázsiai és csendes-óceáni országok állam- illetve kormányfőinek csúcstalálkozója.
2009. november 14. szombat 11:09 - HírExtra
A 21 országot tömörítő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tanácskozásán a világméretű gazdasági válságból való kilábalásról, a kereskedelem liberalizálásáról és a klímavédelem ügyéről lesz szó, de a rendezvény lehetőséget teremt számos kétoldalú találkozóra is. Így például vasárnap külön megbeszélést folytat majd Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Barack Obama amerikai államfő. Utóbbi egyébként még meg sem érkezett a helyszínre, de kiszivárgott hírek szerint néhány órával előrehozták elutazását Japánból, s így a tervezettnél előbb, még szombaton csatlakozhat politikustársaihoz.

A tanácskozás szombati megnyitásakor felszólaló állam- és kormányfők közül Felipe Calderon mexikói elnök azt hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi protekcionizmus komoly fenyegetést jelent a globális válságból való kilábalásra. Egyben bírálta, hogy az országával szomszédos Egyesült Államokban is ilyen, a szabadkereskedelemmel gyökeresen ellentétes tendenciák mutatkoznak. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szintén a kereskedelmet akadályozó korlátok lebontását szorgalmazta.

Az APEC ausztrál kezdeményezésre jött létre még 1989-ben. Célja a szabadkereskedelem előmozdítása. A résztvevő országok együttesen a világ lakosságának több mint 40 százalékát, illetve a Föld teljes össztermékének 54, s kereskedelmének 43 százalékát képviselik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását