2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány a bíróságon - percről percre!

Csúcspontjához érkezik Zuschlag sikkasztási pere. A támogatások lenyelésével vádolt szocialista politikust már kifaggatta a Kecskeméti Bíróság, ma egykori "kollégáin", többek között Jánosi Györgyön és Gyurcsány Ferencen a sor.
2009. november 12. csütörtök 09:59 - HírExtra
12:10

Két órán keresztül vallott Gyurcsány


Két órán keresztül tartott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanúkénti kihallgatása ma délelőtt a Zuschlag-perben .

A volt kormányfő a vallomása nagyobb részében általánosságban beszélt a sportminisztersége alatti pályáztatási gyakorlatról, ennek során kimondottan kerülte azt a kifejezést, hogy lobbizást, amit azzal indokolt, hogy ennek ma már pejoratív tartalma van a magyar nyelvben.

Ő inkább a választók érdekében történő érdekképviselet kifejezést használta, mert mint mondta, ez a képviselők dolga, és elismerte, hogy ilyen viszont gyakran történt az általa irányított tárcában.

Elmondta, hogy Zuschlag is többször megkereste különféle egyesületek nevében, méghozzá elég vehemens, fárasztó stílusban, de a minisztériumban nem merült fel olyan gyanú, hogy Zuschlag jogellenesen tevékenykedne.

Gyurcsány Ferenc igyekezett cáfolni a korábbi tanúk rá vonatkozó terhelő vallomásait, például azt állította, hogy nem járt el Zuschlag érdekében, és nem bízta meg Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét sem, hogy tekintsem be az ügyészségen a per irataiba.

Közölte: arról sem tud, hogy Zuschlag a nyomozás kezdete után 183 millió forintot követelt volna az MSZP-től különféle jogcímeken, és mint mondta, azt sem tudja, hogy Zuschlag honnan szerezte az 50 millió forintot, amelynek egy részét azóta visszafizette.

Kihallgatása végén Gyurcsány közölte, hogy nem kér útiköltség-térítést, majd távozott. 

A nézőket és az újságírókat mindaddig nem engedték ki a tárgyalóteremből, amíg a volt kormányfő el nem hagyta az épületet.

11:50

Gyurcsány azt ajánlotta Zuschlagnak, forduljon a bírósághoz

Miniszterségem idején sok százan, köztük Zuschlag János is megkerestek és érveltek különböző pályázatok támogatása érdekében, de egyedi ügyekben nem voltam fogékony tárgyalásra - mondta Gyurcsány Ferenc, akit tanúként hallgatott ki a bíróság a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.

Zuschlag János vehemensen és rámenősen képviselte a rábízott érdekeket, ami természetes volt az ifjúsági ügyekért dolgozó képviselőtől - mondta Gyurcsány Ferenc, aki 2003 májusától 2004 szeptemberéig volt miniszter a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium élén.

A minisztérium vezetésében nem volt olyan gyanú, hogy Zuschlag János erkölcstelen és jogellenes módon járt volna el a pályázatok esetén - mondta a bíró kérdésére válaszolva Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki beszámolt arról, hogy Zuschlag János az ellene indult eljárás után, 2007-ben egy alkalommal Kecskeméten megkérdezte tőle, mit tegyen.

Én azt ajánlottam neki, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással, és ne szaladgáljon fűhöz-fához az üggyel kapcsolatban - mondta Gyurcsány Ferenc.

10:05

Megérkezett Gyurcsány!

Megérkezett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra, ahol ma tanúként kell a Zuschlag-per bírója elé állnia. A volt kormányfő testőrök gyűrűjében érkezett, biztonsági emberei durván lökdösődtek a folyosón az újságírókkal és civil nézőkkel is.

Pontban fél tízkor lépett be a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, akit több más szocialista politikussal együtt tanúként hallgatnak ki a majd 70 milliós csalás miatt 2005-ben indult Zuschlag-eljárásban.

Gyurcsány testőrei gyűrűjében érkezett, kísérői a lépcsőn és a folyosón elég durván lökdösték el a politikus útjából az újságírókat, sőt egy idős civil nézőt is. A kormányfőt ezután a tanúk várakozására kijelölt terembe kísérték, melynek bejáratát jelenleg is őrzik.

Közben a mai tárgyalási nap első tanúja, Jánosi György volt ifjúsági és sportminiszter arról beszélt, hogy az ő szerepe csak formális volt a per egyik tárgyát képező pályáztatások ügyében, ő jobbára csak aláírta a pályázatokat, tényleges munkát a helyettes államtitkárok végeztek a pályázatokkal.

Elmondta azt is, hogy Zuschlaggal személyes ellentétei is voltak, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Zuschlag sosem fordult hozzá, hogy segítséget kérjen tőle a pályázataihoz.

Jánosi egyébként engedélyezte a róla készült felvételek publikálását, ez viszonylag újnak számít az ügyben meghallgatott politikus tanúk körében, mert a többségük eddig nem járult hozzá a róluk készült felvételek közreadásához.

A tárgyalóteremben jelenleg is nagy számú operatőr, fotós és tévéstáb van, az egész épületben nagyon nagy fokú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, így például mindenkit csak személyes átvizsgálás után engednek be a tárgyalóterembe.

A terem felénél kordont is húztak, amelyet az újságírók nem léphetnek át, így lényegében csak a tanúk hátát tudják fotózni. A bíróság megtiltotta a tévéstáboknak az élő egyenes közvetítést is, s az informatikusaik jelenleg is figyelik az internetet, hogy nem szegi-e meg valamelyik társaság ezt a tilalmat.

09:58

Jánosi György: "Szerepem formális volt"

Miniszterként nem volt felhőtlen a kapcsolatom az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a vezetésével; Zuschlag János nem fordult hozzám támogatási kérelemmel - mondta a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján első tanúként kihallgatott Jánosi György, aki 2002 májusától a Medgyessy-kormány első évében ifjúsági és sportminiszter volt.

Szerepem formális volt, nem is várható el, hogy több ezer pályázatnál a miniszter bekapcsolódjon az elbírálásba - mondta a egykori miniszter.
Hozzátette: csak a végső döntés fázisában látta az anyagokat, miután a közigazgatási államtitkárságon átmentek, és azokat minden esetben jóváhagyta.

Jánosi György emlékezete szerint már kinevezése után is nehezen tudta megalakítani a minisztérium vezetését, mert az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a tagjai - Arató Gergely, Újhelyi István és Zuschlag János - először nem fogadták el Mesterházy Attilát politikai államtitkárnak.

A munkacsoport vezetésével kompromisszumos megoldás született, melynek eredményeként elfogadta Ocsovai Tamást ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak - mondta a szocialista politikus.

Beszámolt arról, hogy a minisztériumon belüli munkamegosztás következtében ő a sportügyekkel, míg Mesterházy Attila az ifjúsági ügyekkel foglalkozott.

Emlékezete szerint egy év alatt két alkalommal ült le az MSZP sport és ifjúsági csoportjával, ahol alapvetően politikai, szakpolitikai egyeztetés folyt fehér asztal mellett.
Szűkebb körű egyeztetések nem voltak a minisztérium vezetése és a munkacsoport között, ilyenen nem vett részt.

Jánosi György tanúvallomása szerint a pályázatokkal kapcsolatos ügyeket a helyettes államtitkárságok intézték. Az egyedi támogatási döntésekben nagy szabadságuk volt. Ötmillió forintig a helyettes államtitkárok saját hatáskörükben döntöttek.

Az egykori miniszter szerint 2002-ben nagyon erős volt a lobbizás a minisztérium közelében, mert amikor átvette a tárca vezetését, az éves pályázati keret nagy része már le volt kötve.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére elmondta: őt is megkeresték támogatási kérelmekkel, de politikai hovatartozástól függetlenült döntött. Példaként említette, amikor Debrecenek a sportcsarnok építéséhez kellett támogatást szerezni, mert be kellett fejezni az építését a tornász világbajnokság rendezése miatt.

Jánosi György tanúkénti meghallgatásával kezdődött meg a Zuschlag-per mai tárgyalása Kecskeméten. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság épületében rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, hiszen ma hallgatják meg tanúként Gyurcsány Ferencet is, a volt miniszterelnök azonban még nem érkezett meg a bíróságra.

A Medgyessy-kormány egyik ifjúsági és sportminiszterének, Jánosi Györgynek a tanúkénti meghallgatásával vette kezdetét ma fél kilenckor a Zuschlag-per mai tárgyalási napjának tárgyalása. Jánosi - akit a miniszterségi idejében követett pályáztatási gyakorlatról kérdez a bíró - engedélyezte a róla készült felvételek publikálását, ez viszonylag újnak számít az ügyben meghallgatott politikus tanúk körében, mert a többségük eddig nem járult hozzá a róluk készült felvételek közreadásához.

A tárgyalóteremben nagy számú operatőt, fotós és tévéstáb van, az egész épületben nagyon nagy fokú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, így például mindenkit csak személyes átvizsgálás után engednek be a tárgyalóterembe.

A terem felénél kordont is húztak, amelyet az újságírók nem léphetnek át, így lényegében csak a tanúk hátát tudják fotózni. A bíróság megtiltotta a tévéstáboknak az élő egyenes közvetítést is, s az informatikusaik jelenleg is figyelik az internetet, hogy nem szegi-e meg valamelyik társaság ezt a tilalmat.

Gyurcsány Ferenc, akit szintén ma hallgatnak ki tanúként az ügyben, még nem érkezett meg a bíróságra, de az egész épületben érezhető az izgalom a nem mindennapi tárgyalási szituáció miatt.

09:30

Nagy készülődés

Kiemelt biztonsági intézkedésekkel várja a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, akinek a Zuschlag-perben tanúként kell ma vallomást tennie. A tanú köteles igazat mondani.A Magyar Nemzet információi szerint az épületben már napok óta folynak az előkészületek bombakereső kutyákkal és a lehetséges menekülési útvonalak feltérképezésével.

Várhatóan teljesen megtöltik majd a Bács-Kiskun Megyei Bíróság dísztermét a Zuschlag-perre érkező újságírók és az érdeklődök, ma hallgatják ugyanis ki Gyurcsány Ferencet. A politikus védelmét a Köztársasági Őrezred látja el, a szervezet parancsnoka, Dobozi József vezérőrnagy érdeklődésünkre elmondta, a volt miniszterelnök biztonságáról teljeskörűen gondoskodnak, a helyszín biztosítása azonban a helyi rendőri erők feladata.

Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, minden jelentősebb tárgyalás előtt bombakereső kutyákkal vizsgáltatják át az épületet, ez ebben az esetben is megtörténik, különös tekintettel arra, hogy a Zuschlag-peren egy korábbi tárgyalásán már volt bombariadó.

A szóvivő hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc kihallgatására nem jelentettek be demonstrációt, a rendőrség munkatársai ugyanakkor biztosítják a tárgyalás zavartalan megtartását. Információink szerint civil és egyenruhás rendőrök is jelen lehetnek majd a tárgyalóban.
Forrás: Havaria/MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását