2024. június 1. - Tünde

18 halottja van a ghánai aranybányai balesetnek

Tizennyolcan meghaltak - közöttük 14 nő - egy beomlott illegális aranybánya romjai alatt Ghána nyugati részében - közölte egy rendőrtiszt. A Dompoase város közelében feketén működő aranybányában mintegy harmincan dolgoztak a baleset idején - közölte Kojo Antwi Tabi tartományi rendőrfőnök, aki szerint az áldozatok száma még nőhet.
2009. november 12. csütörtök 13:58 - HírExtra
"Ez a bányabaleset a legsúlyosabb Ghána történelmében. A kormánynak intézkednie kell a tevékenységek ellenőrzése érdekében" - tette hozzá. Az aranyárak emelkedése miatt annyira elszaporodtak a feketén üzemelő bányák az utóbbi években Ghánában, a második legnagyobb afrikai aranytermelő országban, hogy a vezetés aggódik a gazdaság állapota miatt, a nagyvállalatok pedig elégedetlenek.

Hasonló a helyzet Guineában, Brazíliában, Peruban, Maliban és Indonéziában is. Ghánában az illegális bányák száma több ezer, és a csempészést is alaposan megszervezték: közvetítők vásárolják meg az aranyat a feketén üzemelő bányáktól, majd exportálják. A kereskedelmi bevétel elmaradásán túl jelentősen csökken az állam adóbevétele is.

A cégek számára a "feketebányák" nagy gondot jelentenek biztonsági téren is: bárhol és bárhogyan ásnak, gyakoriak a balesetek, gyakran ellopják vagy megrongálják a berendezéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását