2024. június 16. - Jusztin

Eljárást kezdeményez a H1N1-ben elhunyt fiú anyja

Eljárást kíván kezdeményezni a H1N1 vírusfertőzéssel elhunyt 15 éves szentlőrinckátai fiú édesanyja a jászberényi kórház ellen, ahol a gyereket először kezelték; az érintett Szent Erzsébet Kórház az ügyben szerdán tette közzé belső vizsgálatának eredményét, s annak megállapítása szerint a beteget szabályosan látták el.
2009. november 12. csütörtök 13:33 - HírExtra
A fiú édesanyja, Ráczné Lakatos Melinda elmondása szerint a vizsgálati eredmény ismeretében határozta el véglegesen, hogy eljárást kezdeményez a gyógyintézmény ellen. Mint az MTI-nek csütörtökön elmondta: mivel a jogban járatlan, a nap folyamán felkeres egy ügyvédet, s az ő tanácsai alapján tesz jogi lépéseket. Kártérítésben is gondolkodik, mivel szerinte a fiának első alkalommal fel sem ajánlották, hogy állapotára tekintettel bent tartják a kórházban. Az édesanya felidézte, hogy amikor a gyereket már nagyon súlyos állapotban a szolnoki Hetényi kórházba szállították, ott egy doktornő megjegyezte neki, ha fia korábban odakerül, életének megmentésére nagyobb esély lett volna.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban lefolytatott, szerdán nyilvánosságra hozott belső vizsgálat azt állapítottak meg, hogy szabályosan látták el a 15 éves fiút. Szabó Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a fiú 2001 tavaszán, asztmás megbetegedése miatt, már feküdt a jászberényi kórházban, majd elbocsátása után a pulmonológiai szakrendelésen folyamatos ambuláns gondozásban részesült. Időközbeni extrém túlsúlya miatt az őt kezelő szakorvos gyermekklinikai kivizsgálást kezdeményezett, amely érdemi változást nem hozott, feltehetően a túlzott kalória-bevitel miatt. A kóros elhízás miatt a fiatal páciensnek nyugalmi helyzetében is erős, terhelésre pedig nehézlégzése volt.

A beteg október 26-án jelentkezett először édesanyjával a kórház pulmonológiai szakrendelésen, ahol a fizikális vizsgálat mellett röntgenfelvétel készült. Ez utóbbi a tüdő jobb oldalán gyengült légzési területnek megfelelő gyulladást igazolt. A gyermek és anyja a kórházi felvétel ellen akkor tiltakozott, a kezelőorvos pedig, mérlegelve az egyéb körülményeket, az ambuláns kezelés mellett döntött. A fiúnak antibiotikumot adott, életmódbeli tanácsokkal látta el, majd azzal bocsátotta haza, hogy állapotának romlása esetén azonnal, egyébként négy nap múlva kontrollvizsgálaton mindenképpen jelentkezzen.

A fiú az édesanyjával október 29-én reggel kereste fel másodszor a kórházi gyermekosztályt súlyos általános állapotban, kifejezetten nehézlégzéssel és a tüdők felett hörgő színezetű légzési hanggal. A röntgenlelet kétoldali tüdőgyulladást és kisvérköri pangást igazolt. Mindezekre tekintettel sürgősségi ellátása után,
oxigénadás mellett a szolnoki Hetényi kórház gyermekosztályára került, ahol az intenzív ellátás ellenére november elsején elhunyt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását