2024. május 6. - Ivett, Frida

A Parlamentnek rendeznie kell az adósságait

Bár a jelenlegi parlamenti ciklusból kevés van hátra, az Országgyűlésnek mégis vannak olyan súlyos adósságai, amelyeket még a választások előtt rendezni kellene - írta Katona Bélával, az Országgyűlés elnökével való találkozóját követően kiadott közleményében a megbeszélésen elhangzottakról Retkes Attila.
2009. november 11. szerda 18:45 - HírExtra
Az SZDSZ elnöke hozzátette, a szabad demokraták az őszi ülésszak során is többször felhívták a figyelmet ezekre az ügyekre. Ezek között említette a devizahitelesek védelmét, az ajánlószelvények ügyét, a párt- és kampányfinanszírozást, az ügynöktörvényt, valamint a kettős állampolgárságot.

Retkes Attila szerint elengedhetetlenül szükséges, hogy a devizahitelesek számára mielőbb stabilitást és biztonságot nyújtsanak a törvényhozók. A pártelnök ennek kapcsán elmondta, az SZDSZ nyugtázta Katona Tamás pénzügyi államtitkár keddi javaslatát, mely szerint a kormány a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében határozná meg a teljes hiteldíj mutató (thm) legmagasabb értékét. Ugyanakkor a liberális pártelnök a ciklusból hátralévő rövid időben további intézkedéseket szorgalmaz, mivel véleménye szerint rendkívül nagy a lakossági bizalmatlanság a bankok felé.

A politikus szerint az ajánlószelvények ügyében is mielőbbi lépéseket kell tenni, lehetőleg még a választások előtt. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy a választójogi törvény reformja egyébként is elkerülhetetlen, hiszen az Alkotmánybíróság korábbi határozatai is felhívták a figyelmet számos anomáliára. Hozzátette, hogy szintén a referendum előtt kellene tisztázni a párt- és kampányfinanszírozás kérdését, "máskülönben folytatódik a jobb- és baloldal cinkos egymásra kacsintása".

Retkes Attila emlékeztetett arra, hogy az ügynökkérdés kapcsán az SZDSZ korábbi parlamenti ciklusokban is többször elmondta: nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat. Mint írja, ezért továbbra is fontosnak tartják, hogy az Országgyűlésben megtörténjen a szembenézés "a közelmúlt vállalhatatlan, rejtve tartott ügyeivel".

Kijelentette azt is, hogy az SZDSZ a liberális magyarságpolitika jegyében bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja a kettős állampolgárság kapcsán az 1993-as törvény módosítását. Ez ügyben fontosnak tartják, hogy a szociális ellátás és a választójog csak az áttelepültek, illetve a Magyarországon életvitelszerűen tartózkodóknak járjon. A politikus szerint a magyar társadalom érdekében szükséges lenne, hogy ezt a kérdést is még ebben a parlamenti ciklusban rendezzék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását