2024. május 3. - Tímea, Irma

Újabb orosz modullal bővül az űrállomás

Újabb orosz modult indítottak útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről: a Poiszk (Keresés) névre hallgató úgynevezett kisebb kutatómodul két nap múlva csatlakozik az űrbázishoz.
2009. november 10. kedd 21:00 - HírExtra
A Poiszk a negyedik részlege lesz az ISS orosz szekciójának a Zvezda (Csillag) szolgálati modul, a Zarja (Hajnal) ellátó-raktár modul és a Pirsz (Móló) csatlakozási modul mellett. A Poiszk csatlakozásával az orosz részleg dokkolóhelyeinek száma négyre bővül, egyszerre itt négy űreszközt - Szojuz vagy Progressz teherűrhajókat - fogadhatnak. Emellett plusz még egy kijárat, űrzsilip lesz az űrsétákhoz is.

A csaknem 2,4 méter széles és több mint 3,9 méter hosszú modulon - amely a tervek csütörtökön közép-európai idő szerint 16 óra 44 perckor csatlakozik az ISS-hez - emellett még 750 kilogramm hasznos teher is érkezik az űrállomásra, egyebek mellett étel és ruházat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását