2024. május 3. - Tímea, Irma

Mindenki őket hallgatja

Nagy sikerrel, teltházas előadásokkal kezdte meg az idei koncertszezont a legkiválóbb szerb zenekar, a Belgrádi Filharmonikusok.
2009. november 8. vasárnap 16:17 - HírExtra
Az érdeklődés, amely fellépéseiket övezi, azonban csak részben fakad a komolyzene szeretetéből, hozzájárulnak a zenekar körüli, a politika keltette viharok is.

"Dacosan, és mindennek ellenére!" - ezt a nevet adta az évadnak a zenekar igazgatója, Ivan Tasovac, és ez áll a plakátokon, a bérleteken is. A dac, az indulat azokból a megszorításokból fakad, amelyek a zenekart érték. A művészek nevetségesen alacsony fizetésért játszanak ugyanis, és ezért az igazgató tavaly be is nyújtotta a lemondását, amelyet - zenészei nyomására - a fenntartó kulturális minisztérium nem fogadott el.

A Filharmonikusokat nyolc éve irányító, elismert zongoraművészből lett menedzser tehát maradt, s dacból minden korábbinál gazdagabb, harminc koncertből álló programot állított össze. Arról is gondoskodott, hogy a belgrádi közönség olyan világhírességek fellépésének örülhessen, mint Sir Neville Marriner brit és Uros Lajovic szlovén karmester, Hagai Shaham izraeli hegedűvirtuóz, a görög-német Stella Doufexis mezzoszoprán vagy a szájharmonikán játszó Corky Seagel amerikai blueszenész, aki saját szimfonikus alkotását fogja előadni a zenekar kíséretével.

A közönség hálás Tasovacnak, aki bevezette azt a Szerbiában merésznek számító újítást is, hogy pontosan nyolckor bezáratja a koncertterem ajtajait, s aki csak egy percet is késik, már csak az első szám utáni szünetben osonhat be. Az idei szezon koncertjeire minden jegy bérletben elkelt, és a legtöbben mind a három, egyenként tíz koncertből álló sorozatot megvették.

Ez a népszerűség, a hallgatóság kitartása erőt ad a zenekarnak és igazgatónak is. Ivan Tasovac - mint egy interjújában elmondta - még hálás is a politikának, mert az adta az ötletet a koncertszezon dacos jelszavának kiválasztására.

"Őszintén köszönjük az inspirációt az államnak, amelynek mindenféle ostobaságra van pénze, csak arra nem, hogy tisztességes fizetést adjon a filharmonikusoknak. Ugyancsak hálásak vagyunk a nomenklatúrának, amely megszülte és felnevelte azokat, akik a kulturális törvény megalkotásával abortuszt követtek el a kultúrán, és köszönettel tartozunk a parlamenti képviselőknek is, akik oda se figyelve könnyedén megszavazták ezt a törvényt. A közönségnek pedig az eddigi legjobb szezont ígérjük" - nyilatkozta a 12 éves korában megkezdett szólókarrierjét a zenekar irányításáért feladó művész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását