2024. május 6. - Ivett, Frida

Balázs Péter gyors integrációt remél

Az európai integráció felgyorsulását reméli a Lisszaboni Szerződéstől a magyar külügyminiszter.
2009. november 5. csütörtök 18:30 - HírExtra
A Deutschlandfunk rádióállomásnak adott, csütörtökön sugárzott interjúban Balázs Péter annak a nézetnek adott hangot, hogy a szükséges reformok megvalósítása terén Európa sok időt elvesztegetett. Az új intézményi változások gyors bevezetésével ez most részben behozható - fogalmazott a külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió működésének egyszerűsítésére rég megérett az idő. Az Európai Tanács elnökének személyével kapcsolatban Balázs Péter kijelentette, hogy arra vonatkozóan a tagállamok közötti egyetértésre van szükség.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy vannak "nagyon jó nevek", és a jelöltről a kormányfők fognak dönteni. Úgy vélte, hogy az Európai Unió jövendő elnökének tekintélyes személyiségnek kell lennie, anélkül, hogy túl mélyen beavatkozna a soros elnökség munkájába.

Az európai egyesülés helyzetével kapcsolatban Balázs kijelentette, hogy mind politikai, mind gazdasági tekintetben vannak különbségek a tagállamok között. Ezek a különbségek korábban az Európai Unión kívül jelentkeztek, az unió ugyanakkor az utolsó bővítésekkel új erőket, új dinamikát, de ezáltal új problémákat is importált. Nem értett ugyanakkor egyet azzal, hogy a bővítésre túl gyorsan került volna sor. Sőt, nézete szerint kissé még meg is késett a kontinens keleti felében bekövetkezett változásokhoz viszonyítva. "Magyarország már tíz évvel korábban uniós tagállam lehetett volna, az akkori Csehszlovákiával, valamint Lengyelországgal együtt" - fogalmazott a miniszter, emlékeztetve arra, hogy "más országokra kellett várnunk."

A Magyarország jelenlegi helyzetét, a hajdani "mintaállami" státus elvesztésének okait firtató kérdésre válaszolva Balázs Péter elismerte, hogy az elmúlt években felborult az államháztartás egyensúlya. "A költségvetésből sokkal több pénz került ki, mint amennyit befizettek" - mondta a külügyminiszter, hangsúlyozva ugyanakkor: a legutóbbi kormányváltás óta eltelt időben a Bajnai Gordon miniszterelnök vezette kabinet helyreállította az egyensúlyt. "Most jó esélyünk van arra, hogy oly sok, problémákkal telített év után vezető szerepet töltsünk be a régióban" - tette hozzá a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását