2024. június 1. - Tünde

A lakosság fogyásának politikai következményei

A német lakosság elöregedésének súlyos politikai és társadalmi következményeire figyelmeztettek kedden berlini szakértők.
2009. november 4. szerda 06:28 - HírExtra
Az Országos Lakosság- és Fejlődéskutató Intézet most napvilágot látott tanulmányában a németországi és a franciaországi helyzetet hasonlította össze. A jelentés legfőbb megállapítása az volt, hogy a lakosság öregedése terén Németországban katasztrofális a helyzet.

A berlini intézet szerint azzal kell számolni, hogy a ma 82 milliós német lakosság 2050-re 68,7 millióra zsugorodik. Ugyanebben az időszakban Franciaország lakossága - mindenekelőtt a magasabb születési rátának köszönhetően - 62 millióról 70 millióra növekszik. A bevándorlók országának számító Nagy-Britanniában a jelenlegi 60-ról 77 millióra, Törökországban pedig 75-ről 89 millióra nő a lakosság - tette hozzá mellékletében a jelentés.

A szakértők ebből kiindulva mindenekelőtt arra következtettek, hogy Németország elveszíti európai vezető szerepét. 2050-re minden harmadik német 64 év fölött lesz, míg Franciaországban csak minden negyedik ember lesz ilyen korú. Az idősebbek - még ha van is munkahelyük - gyakran kevésbé rugalmasak és kevésbé innovatívak, mint a fiatal munkavállalók - tették hozzá, utalva arra, hogy a lakosság elöregedése a gazdaság visszaeséséhez vezethet.

Ha valóban ez a forgatókönyv következik be, a franciák - és a britek - nemcsak a lakosság számát tekintve körözik le Németországot, hanem a gazdasági erőt tekintve is. Ez pedig egyes vélekedések szerint a németek számára különös sokkot okozhat majd, ők ugyanis saját magukat - minden más európai nemzetnél jobban - a gazdasági teljesítmény alapján mérik.

A németek e vélemények szerint nem csupán politikailag, de pszichológiailag is nehezen birkóznak majd meg a lakosság zsugorodásának, illetve az ország várható gazdasági visszaesésének következményeivel. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a gazdasági verseny immár nem csupán Európában játszódik. Mint a berlini intézet egyik munkatársa rámutatott: sok az olyan, százmilliónál jóval több lakossal rendelkező ország, amely a gazdasági fejlődést egyre inkább befolyásolja majd. "Tudatában kell lennünk annak, hogy a jelenlegi évszázad nem Európa évszázada" - figyelmeztetett a szakértő, aki szerint Németország a jövőben aligha tartozik majd a világ legnagyobb nemzetgazdaságai közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását