2024. május 13. - Szervác, Imola

A Magyar Tudomány Ünnepe

Közel négyszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) ma kezdődő idei programjában, amelyet a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez csatlakozva Tudomány és innovatív környezet mottóval rendeznek.
2009. november 2. hétfő 08:10 - HírExtra
Az első hét kiemelt programjainak Debrecen ad otthont. A hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy András, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója Az őssejtek biológiája címmel tart előadást az orvosi kutatások legígéretesebb ágáról. Az őssejteknek szentelik a hétfő délutáni konferenciát is, amelyen a tudományos eredmények és terápiás remények mellett szó esik majd az őssejtkutatások filozófiai és etikai aspektusairól.

A debreceni rendezvénysorozat második napját a "Kultúrák találkozásának" szentelik, szerdán az alternatív energiatermelési módokkal foglalkoznak, csütörtökön Anyanyelv a tudományban címmel rendeznek konferenciát. A központi debreceni események pénteken Tudomány, innováció, tehetség című konferenciával zárulnak.

A második hét kiemelt eseményein, amelyeknek a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székháza ad otthont, a tudomány és a művészetek találkozása kap külön hangsúlyt.

Az MTÜ idei eseményei kapcsolódnak a 2009-es tematikus évekhez is. Érdekes zenetudományi előadások lesznek a Haydn-év kapcsán. Kazinczy Ferenctől Arany Jánoson át Radnóti Miklósig irodalomtudomány és a szépirodalom is szerepel a programokban. A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán pedig megrendezik a Csillagászat, fényszennyeződés és élővilág című konferenciát.

Az Akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását