2024. június 1. - Tünde

Irány enyhül atomügyben?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megkapta Irán "első" válaszát a nukleáris fűtőanyagcserére vonatkozó nemzetközi javaslatra - jelentették be csütörtökön az intézmény bécsi székhelyén.
2009. október 29. csütörtök 19:08 - HírExtra
A NAÜ főigazgatója arról adott tájékoztatást egy közleményben, hogy folytatják a konzultációkat Iránnal és más országokkal, és reméli, hogy hamarosan megszületik a megállapodás. A teheráni válaszból érdemi részleteket a közlemény nem tartalmaz. Az ajánlat lényege, hogy külföldre szállítanák Irán 1500 kilogrammnyi uránkészletének háromnegyedét, és ott dúsítanák fel az energiatermeléshez szükséges szintre.

Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának atomreaktorban felhasználható fűtőelemeket. A nagyhatalmak eredetileg múlt péntekre vártak választ Irántól erre a javaslatra, Teherán azonban közölte, csütörtökön foglal állást a kérdésben.

A Dzsavan című iráni kormánypárti lap csütörtöki számában azt írta, Teherán két változtatással elfogadhatónak tartja az amerikai-orosz-francia javaslatot. Az egyik változtatás, hogy Irán nem egyszerre, hanem több részletben szállítaná külföldre a birtokában lévő alacsonyan dúsított uránt. A másik módosítás szerint Teherán nem várná meg, míg az urán feldolgozott állapotban visszakerül az országba, hanem már azzal egyidejűleg fűtőanyagra tart igényt, hogy az első uránszállítmány elhagyja Irán területét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását