2024. június 1. - Tünde

A luxemburgi miniszterelnök vállalná az EU elnökségét

Jean-Claude Juncker elvállalná az Európai Tanács állandó elnöki tisztjét. A luxemburgi miniszterelnök ezt a Le Monde című francia napilap internetes oldalán kedden közzétett interjúban mondta.
2009. október 27. kedd 14:29 - HírExtra
Az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját, az Eurogroupot vezető politikus ezzel csatlakozott Tony Blair volt brit és Jan Peter Balkenende holland kormányfőhöz, akik már korábban jelezték, hogy nem utasítanák vissza a felkérést. Juncker nevét már hosszú ideje emlegették lehetséges jelöltként a Lisszaboni Szerződéssel létrehozandó posztra, de a politikus most először fejezte ki egyértelműen, hogy érdekelné az ajánlat.

Juncker elmondta, hogy nem önmagát, hanem az Európai Unió elnöki tisztéről kialakított koncepcióját akarja előtérbe helyezni: hídként képzeli el a kis és nagy, az új és a régi tagállamok között. Az elnöknek emellett a francia-német páros működését is meg kell könnyítenie, figyelembe véve azt, hogy az Európai Unió kibővült - szögezte le Juncker. Véleménye szerint nem folytatható az a gyakorlat, hogy a döntések a nyugat-európai fővárosokban születnek meg.

A luxemburgi miniszterelnök megerősítette, hogy továbbra is ellenzi Tony Blair jelölését a két és fél évre szóló tisztségre: "Nem látom, hogy Nagy-Britannia az elmúlt évtizedben bizonyította volna igazi európai elkötelezettségét, a védelmi politika előrelépéseit leszámítva".

Juncker szerint Európát olyan személynek kellene képviselnie, aki elsősorban szolgálni akarja az uniót és kompromisszumokkal összefogni tagjait. Nem töltheti be szerinte olyan valaki az elnöki tisztséget, aki "kifele reprezentál, de a belső kohéziót nem tudja biztosítani".

Holland riválisát is kritizálta Juncker: "(Jan Peter Balkenende) a barátom, még akkor is ha időnként jelentős nézeteltéréseim vannak vele az Európát érintő lényegi kérdésekről. Az európai alkotmányról tartott népszavazás idején vállaltam annak kockázatát, hogy lemondok, ha a "nem" győz". Ő nem tette meg, de megértem, mert ismerem az országa helyzetét" - fogalmazott a luxemburgi kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását