2024. május 2. - Zsigmond

Pazarol az amerikai egészségügy

Az amerikai egészségügyi rendszerben évente 505 és 850 millió dollár (89 és 150 milliárd forint) közötti összeget pocsékolnak el - állapította meg a Thomson Reuters egészségügyi elemző cég szakembere hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.
2009. október 26. hétfő 17:12 - HírExtra
Robert Kelley-nek, az elemző cég alelnökének közleménye szerint a teljes amerikai egészségügyi kiadási összeg harmadát elvesztegetik. "A jó hír, hogy a pazarlás megszüntetésével anélkül csökkenthetjük az egészségügyi kiadásokat, hogy az károsan befolyásolná az ellátások minőségét és az azokhoz való hozzáférést" - tette hozzá Kelley.

Csak egyetlen példa: a papíralapú rendszer, amely nehezíti az orvosi adatok megosztását, évi hat százalékos túlköltekezést okoz, mert vizsgálatokat ismételnek meg feleslegesen, vagy az egészségügyi előzmények ismeretének hiányában nem a megfelelő kezelést kapja a beteg.

A Thomson Reuters jelentésének további megállapításai:

- A szükségtelen kezelések, például az antibiotikumok túlzott használata és a műhibák kivédésére szolgáló többlet laboratóriumi tesztek a pazarlás 37 százalékát teszik ki, évente 200-300 milliárd dollárt.

- A csalás okozza a túlköltekezés 22 százalékát, akár 200 milliárd dollárnyi veszteséget.

- Az adminisztráció kevéssé hatékony volta, a felesleges papírmunka 18 százalékát adja a pazarlásnak.

- Az orvosi hibák 50-100 milliárdos szükségtelen kiadást jelentenek évente, a teljes elvesztegetett forrás 11 százalékát.

- A megelőzhető állapotok, például a kontrollálatlan diabétesz miatti kezelések 30-50 milliárd dollárba kerülnek évente.

Egy átlagos amerikai kórház évente átlagosan költségvetése negyedét fordítja számlázásra és adminisztrációra, a kanadai átlag közel kétszeresét - olvasható a jelentésben. Az amerikai orvosok hetente közel nyolc órát töltenek papírmunkával, és átlagosan 1,66 irodistát fizetnek. Miközben az alaporvoslásból hiányoznak a szakemberek, a sürgősségi ellátást túlzottan is használják.

Mindez magyarázhatja, miért költenek az amerikaiak az egészségügyre a GDP-hez (bruttó hazai termék) viszonyítva többet, mint bármely más OECD országban, miközben a lakosság kevésbé egészséges, több a diabéteszes eset, az elhízás, a szívbetegség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását