2024. május 14. - Bonifác

Íme a megoldás az országot behálózó korrupcióra!

Már a magyar átlagember számára is egyértelművé vált, hogy a közélet majd minden területét átszövi a korrupció. Álljon itt egy javaslat arra, hogy mi, civil választópolgárok mit tehetünk ez ellen.
2009. október 26. hétfő 07:45 - Pásztor Balázs
Let’s play Reality

A minap pár barátommal összegyűltünk szórakozni, és némi időtöltés gyanánt előkerült a Korruptivity. Pár óra leforgása alatt 13 olyan ügymenetet valósítottunk meg - vagy döntöttünk be - amiben felfedezni véltük egyik vagy másik, a való életben is lejátszódott korrupciós ügyletet. Sajnálatos módon ez nem csak a játék zsenialitását jelképezi, hanem Magyarország katasztrofális helyzetét is. Hiszen annak ellenére hogy a munkám révén hírek tekintetében jól értesült vagyok, a másik öt játékostársam nem az a buzgó újságolvasó típus, mégis mind tudták miről van szó.

Tehát a korrupció félig nyíltan folyik, ami egy jogállamban megengedhetetlen. Ráadásul a társadalom ingerküszöbe is egyre emelkedik, ami azzal jár együtt, hogy akik megtehetik, azok még pofátlanabb módon fognak lopni. Ennek a hétköznapivá válása pedig ismét az ingerküszöböt fogja emelni...

Ha minden így folytatódik, akkor hazánk hiába mászik ki a válság süllyesztőjéből, hisz csak a korrupció szakadékába evickél át. Mivel "a helyzet egyre fokozódik", így egyre radikálisabb megoldásokkal lehet csak megállítani a folyamatot - még ha egyeseknek ez a szó nem is tetszik, vagy teljesen mást értenek alatta, mint amit jelent.

Felkelteni az érdeklődést

Az első lépés a valódi jogállam megteremtésére az, ha mindennek megvan a maga megfelelő következménye. Ehhez persze az is kell, hogy a képviseleti demokrácia normálisan működjön - hisz anélkül bármit simán el lehet sumákolni. A jelenlegi ingerküszöb nagyjából százmillió forintnál kezdődik, ezen összeg alatt fel sem kapjuk a fejünket, hisz már megszoktuk. Ebből pedig az következik, hogy aki százmillió alatt mutyizik, annak kisebb az esélye a komoly büntetésre.

Pedig nem feltétlenül kellene erőszakkal rabolni ahhoz, hogy nagyon komoly károkat okozzunk. Azonban úgy néz ki, a bíróság manapság így gondolkozik, mert a fehérgalléros bűnözők néha hatalmas összegek elmismásolását is megússzák némo aprópénz befizetésével és felfüggesztettel, míg a fegyveres rabló húszezerért is a börtönben találja magát. Nézzük meg most ennek egy másik szemléletét.

A mai világban hajlamosak vagyunk kizárólag a számok alapján gondolkozni: tegyünk most így mi is. Mondjuk ki, hogy mindenki, akinek a bármilyen fajta tolvajlása eléri az 5 millió forintos összeget - vagy ekkora kárt okoz bizonyos eljárások során (pl.: közbeszerzés) a magyar államnak - azt kötelező letöltendő börtönbüntetéssel sújtani.

Hogy miért pont 5 millió? Mert annyiból már meg lehet menteni egy életet: el lehet végezni egy komoly, életmentő műtétet, amit nem fizetne a tb; egy hajléktalant új, vidéki házba lehet költöztetni és rá lehet szoktatni szociális programmal a GDP-termelésre és az adózásra; vagy családokat lehet megmenteni a kilakoltatástól. Tehát egy ekkora összeg jogtalan elvétele már jelent a társadalom számára akkora veszélyt, mint amekkorát egy fegyverrel hadonászó, pénzt követelő rabló.

A lépés az ingerküszöböt is beállítaná az ötmilliós szintre, hisz a társadalom tudná, hogy ez után már kemény börtön jár. Ráadásul a „nagylopások” átlag összege is drasztikusan csökkenne olyan 4,99 millióra, ami folytán sokkal több pénz maradna a fejlesztéseke, s ekképp az egész ország gyorsabban fejlődne. Természetesen ez egy radikális szabály lenne az EU-s országok törvényeihez képest, de semmi nem zárja ki, hogy végre mi mutassunk egy kis pozitív példát.

Megsebezni az istenüket

Mivel a törvény nyomán a választók látnák, hogy a rossznak igen is van következménye - és hosszabb távon a fentiek is erős fehéredésnek indulnának, a kivételek pedig a börtönök lakosságát erősítenék - így aktívabban fordulnának a politika felé. Ha ez megtörténik, akkor ténylegesen érvényt lehetne szerezni a képviseleti demokráciának, amivel a politikát is meg lehetne tisztítani a szeméttől.

Ehhez persze meg kell sebezni az istenként tisztelt népszerűségi indexüket, ami nagyon egyszerűen megoldható lenne némi tájékozódással, és tudatos szavazással - az eredmények pedig magukért beszélnének. A Fidesz országszerte 50 százalék felett teljesít, Esztergomban viszont Meggyes Tamás fideszes jelölt a 10 százalékot se érné el? Meggyes olyan gyorsan repülne a pártból, hogy azt hiszi a Vissza a jövőbe IV.-et épp róla forgatják. Az MSZP nagy nehezen összedi a szavazatok egyötödét, míg a VII. kerületben, a Hunvald-érában az 1 százalékot is alig érné el? Hunvald nemhogy börtöni fizetést nem kapna, hanem az MSZP próbálna mindent rávarrni, hogy megmutassa: ők biz megbüntetik a szemetet!

Tehát ha mindennek meglenne a maga értelemszerű következménye, akkor a döntéshozók nem azon versenyeznének, hogy ki tud minél több kiskaput keresni, hanem azon, hogy melyikük a becsületesebb - mert ez több szavazatot hozna. Ha pár ilyen törvény megvalósulna, akkor a Korruptivity következő kiegészítőjét nem az elkövetkező magyar választásokról készítenék hanem mondjuk Bulgáriáról. Elvégre ha Magyarország nem egy következmények nélküli ország lenne, akkor talán működne néhány elmélet a gyakorlatban is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását