2024. június 16. - Jusztin

Fidesz: gyámság alá helyezi a kormány a pénzügyi felügyeletet

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a pénzügyi kormányzat és a nemzeti bank gyámsága alá helyezzék a pénzügyi felügyeleti rendszert. Szijjártó Péter ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón ismertették a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) összefüggő tervezett változtatásokat.
2009. október 21. szerda 18:32 - HírExtra
A Fidesz elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány 2004-ben szétverte az addig jól működő felügyeleti rendszert, a bankok pedig ennek következtében az elmúlt öt évben azt csináltak, amit akartak.

A pénzügyi felügyeleti rendszert meg kell erősíteni, függetlenségét, önállóságát előtérbe kell helyezni; a kormány azonban "a jól hangzó, valóban szükséges és kívánatos jelszavak árnyékéban" most sem tesz semmi mást, mint gyámság alá helyezi a felügyeleti rendszert - tette hozzá Szijjártó Péter.

A stabilitási tanács létrehozásával és a gyakorlatilag operatív jellegű működtetéssel semmi más nem történik, mint hogy a pénzügyi kormányzat és a nemzeti bank gyámsága alá kerül a pénzügyi felügyeleti rendszer - vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint így a bankárok és a bankok önmagukat fogják ellenőrizni.

Szijjártó Péter - ahogyan azt az MTI-nek adott korábbi interjújában is elmondta - közölte: Orbán Viktor Fidesz-elnök megbízta Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét, hogy a kormányzati felkészülés jegyében készítse el a felügyeleti rendszer átalakítására vonatkozó terveket, és végezze el az előkészítő munkálatokat.

A THM-maximalizálási tervvel kapcsolatban az elnöki stáb vezetője emlékeztetett: ezt már többször indítványozta a Fidesz, ám ezeket a kezdeményezéseket "sorra leverték".

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a kormány döntéséről, illetve a csütörtökön beterjesztendő törvényjavaslatról beszámolva közölte: korlátozott rendeletalkotási jogkört is kapna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, amelynek lehetősége lesz megtiltani a hitelintézetek jogsértő magatartását; a gyorskölcsönök THM-jét pedig korlátoznák. Hozzátette: a szervezet autonóm, az Országgyűlés felügyelete alá tartozó közigazgatási szervvé válhat január elsején, amelynek elnökét hat évre a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását