2024. május 14. - Bonifác

A hírolvasók kezeljék a súgógépet!

A washingtoni WTTG televízió költségtakarékosság címén a hírolvasókra fogja bízni a súgógépek kezelését, amely eddig külön technikus feladata volt - írta a The Washington Post.
2009. október 20. kedd 06:32 - HírExtra
A fővárosi nézők körében Channel 5 néven ismert nagy tévécsatorna vezetői úgy vélik: a hírolvasók az élő adásban megbirkóznak az elektronikus súgógép működtetésével, nincs szükség olyan szakemberekre, akik csak ezzel foglalkoznak.

A várható intézkedés ellenzői szerint a nézők számára visszatetsző lehet, amikor a bemondók a hírek olvasása közben az előre megírt szövegek mozgatásával foglalatoskodnak majd kézi kapcsolókat és pedálokat használva. A hírolvasók figyelmét megosztó feladat miatt a bemondók ezenkívül valószínűleg gyakrabban fognak téveszteni, miközben a karok között kotorásznak.

A tévé egyik technikusa szerint szinte lehetetlen, hogy a hírolvasó amellett, hogy ellenőrzi a tényeket, kezeli a gyorshíreket, kapcsolatot tart a riporterekkel, megszólaltatja a hatóságokat, kiigazítja az elírásokat és a technikai malőröket, még a súgógépet is hibátlanul kezelje. A hírolvasó munkáját olyan egyszemélyes zenekarhoz hasonlította, ahol ugyanaz az ember énekel, dobol, cimbalmozik, trombitál és gitározik.

Phil Metlin, a Channel 5 hírigazgatója a napokban egy belső feljegyzésben tájékoztatta a hírstúdiókat, hogy megvásárolták a súgógépek távirányító berendezéseit, hamarosan alapos betanítási időszak kezdődik.

Duffy Dyer, a Rupert Murdoch-féle News Corp által tulajdonolt tévécsatorna vezérigazgatója azt mondta: egyes hírolvasók szívesen működtetik a súgógépet, mert így saját maguk tudják szabályozni a szöveg sebességét, a hírek közötti szüneteket.

Az amerikai kisvárosok televízióinál nem ritka gyakorlat, hogy a hírolvasók egyben a súgógépet is működtetik, a nagyobb csatornáknál ez a gyakorlat azonban jószerivel ismeretlen. A jelentősebb hírcsatornák sok élő és felvett anyagot, bejelentkező riportereket felvonultató műsorában, ahol szinte percről percre változhat a menetrend, az éppen aktuális hírek szövegét előkészítő és a súgógépeket kezelő háttértechnikusoknak elengedhetetlen szerepük van a hírfolyam gördülékenységének biztosításában.

A Channel 5 egy riportere elmondta, hogy a csatorna hírműsoraiban a bemondók egyébként is elég aktív szerepet töltenek be, sokat mozognak a kamerák előtt, szerinte komikus, de szörnyű is lehet majd, ahogy a súgógépet is kezelni fogják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását