2024. június 2. - Kármen, Anita

Bajnai a francia befektetésekről

Bajnai Gordon arról biztosította Párizsban Francois Fillon miniszterelnököt, hogy nagyon fontos a francia befektetők által biztosított 60 ezer munkahely Magyarországon, s a magyar kormány a kapcsolatok erősítésére törekszik.
2009. október 19. hétfő 15:52 - HírExtra
A két kormányfő közel egyórás megbeszélését követően Bajnai a Matignon-palota udvarán magyar újságíróknak elmondta: a pécsi vízmű körül kialakult helyzet kapcsán tájékoztatta francia partnerét a magyar kormány álláspontjáról, s a felek közti közvetítésre tett kezdeményezéséről, amit Fillon örömmel nyugtázott.

A két kormányfő egyebek között a kétoldalú viszony meghatározó kérdéseiről és az Európai Unión belüli együttműködésről egyeztetett. Külön kitértek az energiapolitikai kérdésekre, amely terület Bajnai szerint még rengeteg tartalékot rejt magában. A magyar kormányfő üdvözölte Franciaország energetikai elkötelezettségét a régióban, amelyet erősíteni kíván a francia kormány.

Bajnai arra utalt, hogy a 35 százalékban állami tulajdonú francia Gaz de France Suez a múlt héten jelezte: kész újra megvizsgálni a beruházás lehetőségét a Nabucco gázvezeték projektbe.

A francia GDF korábban - még a Suezzel való egyesülése előtt - 2008-ban jelezte, hogy részt venne a projektben, de ezt Törökország sokáig ellenezte, mivel a két ország viszonyát jelentősen megrontotta, hogy a francia parlamentben népirtásnak ismerték el az örmények között rendezett 1915-ös törökországi öldöklést.

A Nabucco a tervek szerint Törökországból indul, áthalad Bulgárián, Románián és Magyarországon, majd az ausztriai Baumgartennél végződik. A nemzetközi konzorcium tagja jelenleg a magyar Mol mellett az osztrák ÖMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását