2024. június 16. - Jusztin

Önkéntes magyar orvosok szűrnek

Szakorvosokból, egészségügyi szakemberekből álló magyarországi önkéntes csoport végez szűrővizsgálatokat a romániai Hargita, Maros és Bákó megye kilenc településének kórházaiban, iskoláiban, óvodáiban, ahol szükség esetén gyógykezelésben is részesítik a rászoruló gyermekeket.
2009. október 13. kedd 22:40 - HírExtra
"Egy-egy erdélyi szűrővizsgálatunk eredményeként 25-50 gyerek részesül orvosi ellátásban Magyarországon, és legalább ugyanennyien kapnak szakellátást a helyi kórházakban" - mondta az MTI-nek kedden dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője, aki 28 önkéntes magyarországi orvos és egészségügyi szakember társaságában tartózkodik Erdélyben október 10. és 18. között. A szűrővizsgálatokat Székelyudvarhelyen, Kósteleken, Gyimesbükkön, Hidegségen, Csíkszentmártonban, Csíkszentimrén, Csíkszentdomokoson, Háromkúton és Csíkszeredában végzik.

A gyermekgyógyászokból, gyermekneurológusból, traumatológusból, plasztikai sebészből, gyermek fül-orr-gégészből, gyermekszemészből, ortopéd szakorvosból, audiológusból és gyógytornászból álló csoport a vizsgálatokon és kezeléseken túl gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segíti a környékbeli egészségügyi intézetek működését.

Évente két alkalommal keresik fel a szóban forgó településeket immár 18 éve, minden alkalommal több ezer gyermeket vizsgálva meg - mondta Edvi Péter.

Közölte azt is, hogy az idei program része egy marosvásárhelyi előadássorozat, amelyen a budapesti Heim Pál Kórház szakemberei osztják meg tapasztalataikat helyi kollégáikkal.

Edvi Péter kitért a magyarországi önkéntes orvosok és helyi kollégáik közötti együttműködésre is, hangsúlyozva, hogy kölcsönösen támogatják egymás munkáját, kölcsönösen tanulnak egymástól, a szűrővizsgálatokon feltárt esetek további ellátásának a módjáról is közösen döntenek.

Az immár hagyományos program szerint pénteken focikupa-mérközést tartanak Buzánszky Jenő vezetésével Csíkszentdomokoson. Ezen várhatóan magyarországi parlamenti képviselők mérkőznek meg Hargita megyei közméltóságokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását