2024. május 3. - Tímea, Irma

"Magyarország ne legyen egy következmények nélküli ország"

Az LMP feljelentést tett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellen, a meghiúsult sukorói biznisz miatt. A párt szóvivőjét erről, és az elkövetkező Fidesz-feljelentésekkel való esetleges együttműködésről kérdeztük.
2009. október 9. péntek 11:59 - Pásztor Balázs
Mint megírtuk, ötpárti egyetértéssel megszületett a sukorói bizniszt megalapozó törvény, majd ezt követve Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc személyes közreműködésével magának a gigakaszinónak a terve is. Bár ez a sajtó folyamatos támadása révén meghiúsult, jogi lépéseket csak a Lehet Más a Politika tett az ügyben - ahogy a Centrum Kft. botrányos parkolás-ügyletei esetében is. Igaz ők nem aprózták el: rögtön feljelentették Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.

A konkrét ügyről, és annak esetleges fejleményeiről kérdeztük az LMP egyik szóvivőjét, a feljelentést is jegyző Schiffer Andrást.

Hogy született meg Gyurcsány Ferenc feljelentésének az ötlete?

Ez nem egy ötlet: az LMP május óta próbál eredményeket elérni a sukorói kaszinóbiznisz kapcsán. Amikor napvilágra került az emlékeztető, eléggé kivágta nálunk a biztosítékot. Az, hogy a Parlament nándorfehérvári termében befektető csoportok gyakorlatilag tollba mondanak kormányzati intézkedéseket, egyszerűen elfogadhatatlan egy jogállamban. Mi már májusban jeleztük, hogy a beruházás mind ökológiai, mind gazdaság-fejlesztési szempontból teljesen elhibázott.

Először megpróbáltuk megkérni a miniszterelnököt, folytasson le egy alapos vizsgálatot, de ebből csak maszatolás lett. A legfőbb ügyészt csak egy bejelentéssel kerestük, hogy vizsgálja meg az egész ügy körülményeit, beleértve azt is, nincs-e jogsértés, akár a miniszterelnök részéről. Majd a közvéleményhez fordultunk, hogy tudassuk: a sukorói biznisz nem jöhetett volna létre, ha nincs egy ötpárti egyetértéssel elfogadott törvény. Később megkértük a sukorói telekcsere-ügylet dokumentumait, majd amikor ezt nem kaptuk meg a Nemzeti Vagyonkezelőtől, akkor ezért is pert indítottunk - tehát ezzel telt el az elmúlt három hónap.

Miután nem sikerült tisztázni milyen felelősségek vannak, és nyilvánvalóvá vált, hogy a kérdéses jogszabály előkészítése nem tartották be azokat a szabályokat, amiket ilyenkor be kellene tartani, azt gondoltuk, öntsünk tiszta vizet a pohárba: nem kérésekkel és jogilag formátlan bejelentésekkel bombázzuk az illetékes szerveket, hanem teszünk egy feljelentést, amire valamit lépni kell. Véget kell vetni annak, hogy számonkérhetőség és felelősség nélkül közhatalmi szereplők úgy viselkedjenek ebben az országban, mintha ez a saját magánvállalkozásuk lenne!

Ráadásul nem egyedi esetről van szó, hasonló sokszor előfordult már a rendszerváltás utáni történelmünkben. Sőt, van olyan tárca, amelyik sorozatosan szegi meg például az elektronikus információszabadság-törvény előírásait, tehát nem közli a rendelet-tervezeteit a honlapján, satöbbi. Ez az ügy annyiban unikális - túl azon, hogy kétszeresen is miniszterelnöki szinten folytak bele - hogy ígéret hangzott el arra, az engedély a későbbikében garantáltan meglesz. Ez egész egyszerűen botrányos.

Lehetne ilyen alapon akár Bajnai Gordont is feljelenteni? Elvégre a jegyzőkönyv szerint ő is nyakig benne volt...

A feljelentést azért Gyurcsány Ferenc ellen tettük meg, mert mind a rendeletkészítés időszakában, mind a 2008-as tárgyalás időszakában ő volt a kormányfő.

Mit várnak a feljelentéstől? Gyurcsány Ferenc végül rács mögé is kerülhet?


Formálisan igen, hiszen a büntetőtörvénykönyv szerint az eset három év szabadságvesztéssel is büntethető, de általában az ilyen büntetési tételeknél nem szoktak letöltendő szabadságvesztést kiszabni. Mi bedobtunk ugyan egy kavicsot a vízbe, de azt várjuk, hogy az ügyészség elkezdi komolyan vizsgálni az egész ügy részleteit.

Kissé tágabban szemlélve az ügyet: a Fidesz többször hangoztatta kormányra kerülése esetén a „vétkesek megbüntetését” és a Jobbik is tett effajta célzásokat. Az LMP partner lenne ezekben?

Politikai boszorkányüldözésben nem lennénk partnerek. Abban viszont természetesen partnerek leszünk, hogy Magyarország ne legyen egy következmények nélküli ország, és hogy a politikai elit se sérthessen törvényt következmények nélkül. Nem csak a kormány, hanem az önkormányzatok vonatkozásában is. Nagyon szeretnénk azt látni - amire a nyugati demokráciákban egyébként számos példa volt - hogy amikor akár miniszterelnökök, akár polgármesterek visszaélnek a hatalmukkal, akkor annak súlyos politikai, és adott esetben jogi következménye van.

Ha már az együttműködésnél tartunk: a pártok mindig az összefogást hangoztatják, de nem tesznek ez irányba szinte semmit Az LMP mennyire más ebben? Hajlandó lenne például a környezet megóvása érdekében az eme célt szintén a zászlajára tűző Jobbikkal, vagy a korrupció ellen a manapság élésen korrupció-ellenes MDF-el szövetkezni?

Jelenleg az LMP még egy Parlamenten kívüli párt. De például az antikorrupciós politika tekintetében többször is megtettük a javaslatainkat. Hogy ha van olyan párt, vagy parlamenti képviselő, amelyik hajlandó például azt a javaslatunkat törvényjavaslat formájában beterjeszteni a Parlament elé, hogy „azok, akik a közzétételi kötelezettségüknek nem tesznek eleget, viseljenek büntető felelősséget”, vagy más hasonlót - ilyenekben természetesen partnerek lennénk, bármilyen párti képviselőről is van szó.

Ha az LMP bizalmat kap a választóktól jövő tavasszal, és parlamenti párt lesz, akkor a konkrét ügyek mentén, az LMP elveit figyelembe véve fogunk együtt szavazni más parlamenti pártokkal. Egyébként amíg az LMP nem parlamenti párt, nincs dolga más pártokkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2009. október 9. 13:43
Bla, bla, bla, bla, bla, nem kell még egy szdsz.
megint a jól ismert idióta dumák meg a "nagynak" vélt intézkedések. No meg egy kis kuncsorgás a választók felé... Lauderes fűszívó gyerekek nem mennek a parlamentbe. Szépen kiállnak a kuka mellé és beleugranak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását