2024. május 14. - Bonifác

Újabb állatfaj lesz védett

Védelem alá került a veszélyeztetett tengeri vidra alaszkai élőhelyének több mint 15 ezer négyzetkilométeres része. Eszerint a jövőben minden, erre a területre eső beruházás hatósági engedélyeztetésénél figyelembe kell venni a projekt vidrákra gyakorolt hatását.
2009. október 8. csütörtök 13:21 - HírExtra
"Az élőhelyvédelem már számtalan esetben bizonyította, hogy hatékony eszköze egy veszélyeztetett faj megóvásának" - mondta a bejelentés kapcsán Rebecca Noblin, a Biodiverzitás Központ jogásza.

A védett terület az Alaszkai-félsziget, valamint az ennek folytatódását képző Aleut-szigetek környékének partmenti vizeire terjed ki, hiszen a tengeri vidra táplálékául szolgáló állatok - tengeri sünök, rákfélék, polipok - nagyrészt a sekély vizekben élnek.

Becslések szerint a világ tengerividra-állományának mintegy 90 százaléka az Alaszka körüli tengerekben él. A legkisebb tengeri emlős egyedszáma az 1970-es évekbeli 100 ezerről mára 40 ezer alá süllyedt, így a faj négy éve felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.

Szakértők szerint a fogyatkozás egyik oka az lehet, hogy a kardszárnyú delfinek több vidrát ejtenek el, mint korábban, talán azért, mert több más, a delfinek zsákmányául szolgáló faj, például az oroszlánfóka állománya is csökkenőben van. Ezenkívül a túlhalászás, az olajipari beruházások és a Bering-tengerben már érzékelhető klímaváltozás is hozzájárulhatott a jelenséghez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását