2024. június 18. - Arnold, Levente

Megelőzés Szabolcsban

Közös ellenőrzésekkel szeretné megelőzni az árvízvédelmi művek szándékos rongálását a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a térség folyóinál; a két szervezet a feladatok összehangolására együttműködési megállapodást kötött szerdán Nyíregyházán.
2009. október 7. szerda 17:03 - HírExtra
Bodnár Gáspár, a vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: évente 15-20 millió forint kárt okoznak a szabolcsi árvízvédelmi művekben a tolvajok, akik eltulajdonítják a zsilipek fémszerkezeteit, a szivattyútelepek berendezéseit, s a hullámtéri véderdőkben fákat vágnak ki.

Emellett gyakori az illegális szemételhelyezés a partokon, továbbá a vízszennyezés, valamint az orvhorgászat, s előfordul öntözővíz önkényes kivétele is a folyókból.

Évente több mint ötven esetben tesz feljelentést a vízügyi szervezet, tavaly például 55 alkalommal fordult az igazgatóság a rendőrséghez jelentősebb károkozás miatt.
Az együttműködési megállapodással - folytatta az igazgató - a megelőzést szeretnék erősíteni, így közös ellenőrzéseket és járőrözéseket terveznek a védműveknél. A rendőrség szakmai tanácsokkal is ellátja a vízügyi szervezetet ahhoz, hogy biztonságban legyenek az árvízvédelmi művek, illetve a part menti véderdők.

Szamos Ferenc, a vízügyi szervezet igazgatási osztályvezető-helyettesének tájékoztatása szerint a múlt évben már tartottak közös ellenőrzési akciókat a rendőrséggel a szabolcsi folyók mentén. Összesen 131 esetben láttak el együttes szolgálatot a Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr és a Lónyay-főcsatorna partjainál. Megjegyezte: a Lónyay-főcsatorna tiszai torkolati zsilipjét, árvízkapuját, amely árhullám esetén a folyó visszaduzzasztó hatását védi ki, a rétközi térség kisvárosait, falvait a rendőrségre bekötött távfelügyeleti rendszerrel ellenőrzik folyamatosan, hogy semmilyen károkozás ne történhessen a létesítményben.

Szamos Ferenc arra is kitért, hogy a vízi rendészettel is jó kapcsolatokat ápol a vízügyi igazgatóság, s ennek az illegális szemétlerakóhelyek, valamint az orvhorgászok visszaszorításában van eredménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását