2024. május 3. - Tímea, Irma

Felfedezték a rákhoz kapcsolodó gént

Brit kutatók azonosítottak egy hibás gént, amely a mellrákos esetek több mint felével hozható kapcsolatba. Megítélésük szerint ez alapvető áttörést jelenthet a kór elleni küzdelemben.
2009. október 7. szerda 16:04 - HírExtra
A gén összefüggésbe hozható a bélrákos és a prosztatarákos esetek felével, valamint a petefészek és hólyag tumorjai közül minden negyedikkel - közölték a Cambridge-i Egyetem patológiai tanszékének szakértői.

A kutatók megállapították, hogy a rákos sejtekből hiányzik a 8-as kromoszómának az a szakasza, amelyen a szóban forgó, NRG1 jelű gén is található.

"Úgy hiszem, hogy az NRG1 gén azonosítása lehet a legfontosabb a daganatelnyomó gének felfedezései közül az utóbbi húsz évben, mert alapvetően fontos, új információkat nyújt a mellrák kialakulásának mechanizmusáról" - mondta Paul Edwards, a kutatók egyike. Hozzátette, hogy részben véletlenül, részben józan mérlegeléssel találták meg a 8-as kromoszómán azt a gént, amely "kikapcsolt" állapotban volt sok mellrákos sejtben.

A gén időnként megsérül, ez vezethet a rákos elváltozáshoz; azt azonban nem tudják, hogy mi okozza sérülését. A kutatók további vizsgálatokat terveznek a most fellelt gén működésének tanulmányozására.

A szakemberek úgy vélik, a kutatás fontos lépés a rák genetikájának megértésére, új stratégiák kidolgozását teheti lehetővé a rák diagnosztikájának és kezelésének fejlesztésére.

A tanulmány az Oncogene című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását