2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Romák a közigazgatásban

Október 16-ig nyújthatják be pályázatukat azok a roma diplomások, akik be szeretnének kerülni a közigazgatásba. Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott hétfőn a Parlamentben közölte: 200 romának tudnak lehetőséget biztosítani arra, hogy ha sikeres versenyvizsgát tesznek, januártól bekerülhessenek a közigazgatásba.
2009. október 5. hétfő 19:43 - HírExtra
A jelentkezők közül 250 felsőfokú végzettséggel rendelkező, roma származású magyar állampolgár tehet novemberben versenyvizsgát, és a sikeres vizsgázók közül egy külön foglalkoztatási pályázat keretében 200 fő kaphat köztisztviselői kinevezést.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, politikailag és társadalmilag is nagyon fontos ez a kezdeményezés.

Arra a kérdésre, hogyan ellenőrzik azt, hogy valóban roma származású-e a pályázó, Teleki László azt mondta, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány dokumentumaiból dolgoznak, ennél az alapítványnál ugyanis azok pályázhattak főiskolai, egyetemi ösztöndíjra, akik romának vallották magukat, és a helyi kisebbségi önkormányzat is ajánlotta őket.

Hozzátette: a jelentkezők listáját mindenképpen szeretnék összevetni ezzel az adatbázissal, de ha valaki ezen túl jelentkezik, annak sem ellenőrzik a származását.

A miniszterelnöki megbízott szerint mindegy, hogy valaki most vagy húsz éve szerezte meg a diplomáját, akkor is pályázhat.

Arra a kérdésre, hova kerülhetnek a jelentkezők a közigazgatásban, Teleki László közölte: először a munkaadókat, a minisztériumokat, illetve a regionális szervezeteket kívánják megszólítani, hogy milyen szakembereket kívánnak foglalkoztatni. Nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is lesznek állások - hangsúlyozta.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy a kormány támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban. A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A program összköltsége 100 millió forint, de a pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, és az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását