2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az erőszak fokozódásától tart Afganisztánban az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ-főtitkár attól tart, hogy erőszakba torkollik Afganisztánban az elnökválasztás hivatalos végeredményének bejelentése - derül ki a világszervezet szombaton nyilvánosságra hozott közleményéből.
2009. szeptember 26. szombat 20:13 - HírExtra
Az Afganisztánról szóló negyedéves jelentésében Ban Ki Mun rámutatott, hogy a vélelmezett csalások és szabálytalanságok olyan szintet értek el az augusztus 20-i elnökválasztás során, amely jelentős politikai vihart kavart, s amely miatt tartani lehet az erőszak visszatérésétől a végeredmény néhány hét múlva várható bejelentésekor. A világszervezet első embere úgy ítéli meg, hogy "súlyos választási csalások történtek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a folyamatban lévő konfliktus miatt nem közelíthetőek meg egyes térségek az országban".

Az előzetes végeredmény szerint Hamid Karzai leköszönő államfő nyerte meg az elnökválasztást a szavazatok 54,6 százalékával. Legjelentősebb ellenfele, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter a voksok 27,8 százalékával került a második helyre. Az eredmény akkor válik hivatalossá és véglegessé, ha az ENSZ által támogatott panaszbizottság elbírálja a választási csalások és szabálytalanságok miatt beadott kérelmeket, illetve ellenőrzik és újraszámolják a gyanús szavazatokat.

Ban Ki Mun szerint kulcsfontosságú, hogy a hivatalos végeredményt mindenki elfogadja, az új államfő megválasztását ne övezhesse kétség, és megalakulhasson az új kormány. A nemzetek közösségének hosszú távon elkötelezettnek kell maradnia Afganisztán mellett, de a közeljövőben döntő fontosságú változásokra van szükség. Az afgán kormányra kell ruházni és annak vállalnia kell mindazokat a kötelezettségeket, amelyek kijárnak egy szuverén államnak, míg a nemzetközi közösségnek a "támogatói szerepkörbe" kell kerülnie - mutatott rá az ENSZ-főtitkár, aki mindennek érdekében új szerződést lát szükségesnek az afgán kormány és a nép között.

Az elnökválasztás közeledtével felerősödő erőszak miatt augusztus volt a legvéresebb hónap az afganisztáni háború 2001. októberi kezdete óta, de az ENSZ attól tart, hogy a hivatalos végeredmény bejelentése után fokozódnak a támadások. Az ENSZ jelentése szerint idén január és augusztus között 1500 civil vesztette életét - tavaly ugyanebben az időszakban 1145 - , mintegy háromnegyedük halálát tálib lázadók okozták, a többiek esetében viszont a szövetséges erők a felelősek. Adrian Edwards, az ENSZ afganisztáni szóvivője kijelentette, hogy augusztusban minden eddigi rekordot megdöntött a biztonsági incidensek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását