2024. április 28. - Valéria

A Moody's ismét nem hízelgett

Változatlanul negatív kilátást tart érvényben a brit bankrendszer egészén a Moody's Investors Service, amelynek hétfői indoklása szerint a gyenge hazai makrogazdasági környezet jó eséllyel továbbra is hatással lesz a brit bankok pénzügyi teljesítményére.
2009. szeptember 14. hétfő 21:16 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni elemzése szerint a rossz brit makrokörnyezet várhatóan a hátralékos banki kinnlevőségek további növekedését fogja eredményezni, ami a magasabb tartalékolási igény és a nagyobb finanszírozási költségek révén nyomást gyakorol a bankok jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.

A Moody's becslése szerint a brit bankrendszer a globális pénzügyi válság 2007-es kezdete és 2008 vége között összesen 110 milliárd font (34 ezer milliárd forint) veszteséget szenvedett el hitel- és értékpapír-portfolióiban, ugyanakkor 2009 közepéig 120 milliárd font új tőkét sikerült felhajtania.

A hitelminősítő azonban azzal számol, hogy az általa besorolással ellátott brit bankoknál hozzávetőleg még további 130 milliárd font veszteség keletkezik a hitel- és értékpapír-portfoliókban.

E fejleményeket tükrözi, hogy a brit bankok pénzügyierő-osztályzatainak súlyozott átlaga "B"-ról "C mínusz"-ra, az előresorolt adósságkockázati és betéti besorolások súlyozott átlaga "Aa1"-ről "Aa3"-ra gyengült az elmúlt tizenkét hónapban a Moody's listáján, áll a hétfői elemzésben.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban nemrégiben kiadott elemzésében azt jósolta, hogy a brit bankrendszer tőkepótlása a hazai össztermék (GDP) 7-10 százalékába is belekerülhet.

Az S&P néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását