2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem lehet "privatizációs préda"

A Fidesz szerint sem a nemzeti vízvagyonra, sem pedig a vasútra nem lehet "privatizációs prédaként" tekinteni, hiszen alapvetően mindkettő közösségi tulajdon, közösségi érdekeket szolgál.
2009. szeptember 13. vasárnap 12:33 - HírExtra
Fónagy János, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján egyrészt örömének adott hangot, hogy a múlt hét csütörtökön a vagyongazdálkodási tanács "visszakozott", és hatályon kívül helyezte a kelet-magyarországi régióban lévő három állami víziközmű cég működési struktúrájára vonatkozó határozatát.

A fideszes szakpolitikus másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy "a nemzeti vízvagyon tavasszal erőszakosan megkezdett privatizációjához" nagyon hasonlóak a jelenlegi vasútbezárási tervek, ugyanis - mint mondta - a vasúttal kapcsolatos kérdések sincsenek előkészítve, átgondolva.

Fónagy János "a nemzeti vízvagyon privatizációjával" kapcsolatban felidézte: idén tavasszal a vagyonkezelő arról döntött, hogy a Duna menti és a Tisza menti regionális víziközmű társaságot szervezetileg összevonják az észak-magyarországi regionális vízművel. A döntés miatti felháborodás azonban mind a szakma, mind az önkormányzatok részéről jelentős volt, még a környezetvédelmi miniszter is tiltakozott - tette hozzá.

Ez az átszervezés a magyar közösségi vízvagyon egy újabb részének a privatizációját készítette elő - közölte a politikus.

Fónagy János ezután - mint ismertette - párttársával, Ékes Józseffel törvénymódosítást indítványozott, miszerint a 2005-ben a tartós állami vagyon köréből kivett öt víziközmű társaságot a parlament sorolja vissza előbbiek közé. Ezt az Országgyűlés többségi szavazással meg is tette - emlékeztetett.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az öt nagy víziközmű cég szervezeti létének korszerűsítése a következő évek feladata lesz, de szerinte mindezt úgy kell végrehajtani, hogy szigorúan közösségi tulajdonban maradjon a nemzeti vízvagyon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását