2024. június 2. - Kármen, Anita

Terjeszkedik az OTP Bank

Az OTP Bank Romania a következő öt évben a jelenlegi 106-ról mintegy 200-ra kívánja növelni romániai bankfiókjainak számát.
2009. szeptember 9. szerda 21:21 - HírExtra
Hálózatát akár organikus növekedés, akár akvizíciók révén is képes bővíteni - mondta szerdán az MTI-nek Bukarestben Diósi László, a bank vezérigazgatója. Az OTP Bank csoport most ünnepelte romániai jelenlétének ötödik évfordulóját - emlékeztetett a vezérigazgató, felidézve, hogy 2004 augusztusában történt meg az az ügylet, amely révén megvásárolta 47,5 millió dollárnak megfelelő összegért a román RoBankot. Ennek csak vállalati ügyfélköre volt, nem rendelkezett bankkártyával, internetbankkal, ATM-mel, nem foglakozott lakossági hitelekkel.

"Gyakorlatilag a semmiből kellett létrehozni az újat, ezt a kis bankot fejlesztettük föl öt év alatt olyan pénzintézetté, amelynek mérlegfőösszege 2008. december 31-én meghaladta a 367 milliárd forintot, ma már 106 bankfiókot működtet. Univerzális bankká nőtte ki magát, amelynek e pillanatban 200 ezer lakossági és vállalkozói ügyfele van Romániában - tette hozzá.

Az eredeti cél az volt, hogy 4-5 százalékos piaci részesedést sikerüljön szerezni Romániában - mondta a vezérigazgató, hozzáfűzve azonban, hogy az időközben kiéleződött verseny megnehezítette ennek elérését. A bank összesített piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján most 1-2 százalék, de például a befektetési alapkezelés terén 5, a jelzáloghitelek terén pedig 4 százalékos részesedése van.

Diósi szerint az 1999-től 2008-ig tartó nagy ütemű gazdasági növekedésre alapozva Romániában túlzottan nagy kapacitás épült ki a bankpiacon, ezért óhatatlanul konszolidációra kell számítani. Egyesek valószínűleg eladják bankjaikat, mások bankfiókokat zárnak be, így az idén várhatóan mintegy 200 bankfiókot számolnak fel az országban - vélekedett a menedzser, megállapítva azonban, hogy az OTP Bank Romaniának nem kell leépítenie, mivel egészséges növekedésen ment keresztül, így képes lesz folytatni terjeszkedését az országban.

A csoport menedzsmentje most kifejezetten stabilnak és ígéretesnek tartja a romániai bankpiacot, ezért folytatni kívánja hálózatának fejlesztését. Ezt akár organikus növekedéssel, akár akvizíciókkal is el tudja képzelni. A bank optimális, gazdaságosabb üzemmérete mintegy 200 bankfiókot feltételez, a következő öt évben ezt el is akarja érni - mondta a vezérigazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását