2024. június 2. - Kármen, Anita

Felül kell vizsgálni a választások eredményét?

Az afganisztáni elnökválasztás eredményének alapos felülvizsgálatára sürgette az Egyesült Államok és az ENSZ Hamid Karzai afgán elnököt a tömeges választási csalások gyanúja miatt - jelentette hétfő este az amerikai tömegtájékoztatás.
2009. szeptember 8. kedd 10:43 - HírExtra
A CNN hírtévé amerikai külügyminisztériumi forrásokra hivatkozó jelentése szerint Karl Eikenberry amerikai nagykövet és az ENSZ afganisztáni megbízottja hétfő este Kabulban tárgyalt Hamid Karzai elnökkel. A megbeszélésen a nyugatiak követelték, hogy a független választási bizottság alaposan járjon utána a választási csalásról szóló értesüléseknek, és csak ezután lehet tisztázni, hogy kell-e második fordulót tartani.

Egy neve elhallgatását kérő washingtoni külügyi illetékes úgy fogalmazott, "figyelmeztető lövést" adtak le, biztosítandó, hogy a választási bizottság akadályoztatás nélkül elvégezhesse feladatát.

Még tart az augusztus 20-i afganisztáni elnökválasztáson leadott voksok összesítése. A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása alapján Karzai 49 százalékkal áll az élen, első számú kihívója, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter 32 százalékon áll.

A hétfői The New York Times diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, 800 olyan szavazóhelyiséget jegyeztettek be Hamid Karzai hívei az elnökválasztás előtt, amelyek csak papíron léteztek. Ezekben a nem létező szavazókörökben állítólag az elnököt támogató szavazatok ezreit könyvelték el a voksolás után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását