2024. május 29. - Magdolna

Bajnai is beszédet mond a zsinagógaavatón

Ünnepélyes keretek között ma délután újraavatják az idén 150 éves budapesti Dohány utcai zsinagógát és az előtte lévő, újonnan épült kiállítás teret; az eseményen beszédet mond Bajnai Gordon miniszterelnök is.
2009. szeptember 6. vasárnap 09:30 - HírExtra
Ezen kívül megnyitják a zsinagóga történetéről szóló kiállítást, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatót tart, ahol bemutatják a zsinagóga tiszteletére készített "Budapesti Dohány utcai Zsinagóga" elnevezésű emlékérmét Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és Király Júlia, az MNB alelnöke részvételével.

A Dohány utcai zsinagóga fennállásának 150. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot rendeznek; a kiállításokat, koncerteket, fesztiválokat is felvonultató program ma indul, 1859-ben ugyanis ezen a napon avatták fel az épületet.

A 2840 ülőhellyel rendelkező zsinagógát Ludwig Förster építész tervezte, ami később a többi vidéki magyarországi zsinagóga építéséhez is mintául szolgált.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

medellin
2009. szeptember 6. 12:19
Igen sok gazember van köztük is. De szerintem nem több gazember, mint a származását tekintve már nem beazonosított, tehát tisztán magyarnak vallók között. Ezért nem szabad általánosan a zsidókat bántani. Ha konkrét embereket minősítesz, megindokolva mi a bajod velük, az elfogadható.
p-Aga
2009. szeptember 6. 11:06
Megmondom! Az nem vitatéma, hogy köztük is vannak tisztességes és gazemberek egyaránt.
Sajnos a nagyobb befolyással rendelkezők többsége az utóbbiak közé tartozik. Nemcsak a polgárosodást köszönhetjük nekik. Rájössz, ha ezeket a neveket olvasod:Aczél (Appel) György, Apró Antal, Farkas (Löwy) Mihály, Gerő (Singer) Ernő, Grósz Károly, Komócsin Zoltán, Kun (Kohn) Béla, Marosán György, Pap János, Péter (Eisenberger) Gábor (Benjámin), Rákosi (Rosenfeld) Mátyás, stb. Elismerem, jó néhány tudós, művész neve is szerepehetne, de ezek közé nem teszem be.

Ami személy szerint engem rendkívül irritál: Ha őket valami vád éri, nem a vád alaptalanságát próbálják bizonyítani, hanem csípőből antiszemitizmust, sőt, nácizmust kiáltanak az elhangzott kritika miatt.
medellin
2009. szeptember 6. 10:18
P-Aga, mi a baj a zsidókkal? Szerintem nagyon sokat köszönhet nekik ez az ország, lényegében a polgárosodást. A náciknak, fasisztáknak egyelőre sokat nem köszönhetünk...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását