2024. május 9. - Gergely

Mi lesz az utaskiléptető renszerrel?

Az amerikai elektronikus utaskiléptető rendszer kiépítését a számottevő ellenérdekek miatt valószínűleg az Obama-kormány sem fogja siettetni, ami viszont komoly gondot jelent a nemzetbiztonság és a bevándorlási folyamat ellenőrzése szempontjából.
2009. szeptember 4. péntek 19:48 - HírExtra
Az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók - számukat 12 millióra becsülik - egyharmada érvényes vízummal érkezett az országba, csak nem távozott, amikor lejárt a beutazási vagy tartózkodási engedélye.

A kongresszus még 1996-ban határozott arról, hogy valamilyen módon fel kell deríteni a törvényellenesen az országban maradó beutazókat. A 2001. szeptember 11-i terrormerénylet után - két gépeltérítő is lejárt vízummal tartózkodott az Egyesült Államokban - az újonnan létrehozott belbiztonsági minisztérium elindította a US-VISIT programot a be- és kiutazások elektronikus ellenőrzésére. Míg azonban a beléptetési rendszert megerősítették a biometrikus adatok ellenőrzésével, a kiléptetés során nincs adatrögzítés.

A Bush-kormány a túl nagy költségek és a várható túl kicsi előny miatt halogatta a program végrehajtását. Az Obama-kormány várhatóan heteken belül ismerteti, milyen politikát kíván folytatni, de az újság szerint "nem lehet sok mindenre számítani". A kiléptetési rendszert ellenző erők és érdekek - költségvetési szempontok, az utasok számára az elkerülhetetlen kényelmetlenségek, a repülőterek átalakítása - jelentős nyomást fognak gyakorolni a további késleltetés érdekében.

A USA Today szerint a halogatás azonban azért veszélyes, mert szinte azt hirdeti a világon: aki akar, utazzon be az Egyesült Államokba, és nyugodtan maradjon ott érvényes vízum nélkül is, ezt különösebb gond nélkül megteheti.

Az újság szerint mindenki tisztában van azzal, hogy az átfogó kiléptetési rendszerhez több ezer új alkalmazottra volna szükség, és át kellene építeni a repülőtereket. Ehhez sem a közlekedési minisztériumnak, sem a légitársaságoknak nem fűlik a foguk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását