2024. június 1. - Tünde

Viharállóbb lett az ország Bajnai szerint

A miniszterelnök szerint a nagyon fegyelmezett gazdálkodás adja meg a fedezetet ahhoz, hogy az idei hiánycélt tartani tudja a kormány, de az adótörvények ősszel elfogadott módosítása akkor sem merülhet fel, ha a gazdasági recesszió a vártnál nagyobb lesz.
2009. szeptember 3. csütörtök 09:58 - HírExtra
Bajnai Gordon kijelentette: vannak tartalékok az idei költségvetésben, hiszen határozott intézkedéseket hozott a kormány a hiánycél tartása érdekében az elmúlt hetekben. Ezek közé sorolta, hogy egyes költségvetési tételeket zároltak a minisztériumoknál, minden jelentősebb állami kötelezettségvállalást előzetes központi engedélyezéshez kötöttek, és kincstárnokokat neveztek ki a tárcákhoz.

Fegyelmezetten gazdálkodunk, a kormány 6,7 százalékos idei visszaesést jósol, de "benne lehet a pakliban egy pozitívabb forgatókönyv is" - fogalmazott.

A kormányfő leszögezte, hogy az adótörvények őszi újabb módosítása már nem merülhet fel, ez alól a távfűtés áfájának csökkentése lehet kivétel.

A fővárosi képviselők által szorgalmazott intézkedésről azt mondta: a távhőáfa akkor kerülhet a kedvezményes kulcsba, ha a parlament a kormány által tervezett 3,8 százalékos hiánycél tartásával fogadja el a jövő évi költségvetést, mivel ekkor van csak fedezet e lépésre. Szerinte ez csak a költségvetés jóváhagyásakor, októberben vagy novemberben derül ki.

A kormányfő nem számít arra, hogy "felpuhul" a költségvetés a parlamenti vita során. Az előkészítés során az MSZP támogatta a fő számokat, de még meg kell nyerni a liberális frakciót, amelynek tagjai az egyeztetésen az mondták, olyan költségvetést tudnak támogatni, amely stabilizálja az ország helyzetét, és utat nyit a növekedésnek. "Erről a költségvetésről ez egyértelműen kimondható" - jelentette ki a miniszterelnök.

Bajnai Gordon azt mondta: a szocialista frakció azért tudja a lényeget illetően támogatni a költségvetés tervezetét, mert fontos szakmai viták ellenére is jó volt a képviselőcsoport és a kormány közötti együttműködés.

A parlamenti szakaszban kisebb, fejezeteken, részterületeken belüli átrendezések még lehetnek - hangsúlyozta, hozzátéve: most kezdődnek az egyeztetések a társadalmi partnerekkel, és pénteken indul az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel.

Meglátása szerint a szövetségek régi kívánsága teljesül azzal, hogy a kormány kevesebb önkormányzati feladatot határoz meg és nagyobb gazdálkodási önállóságot ad a helyhatóságoknak. De leszögezte: a hiánycélból nem engedhetnek.

A kormányfő kiemelte: 2010 rendkívüli esztendő lesz, hiszen összeadódik az idei és a jövő évi visszaesés mértéke, amely így 7,5 százalék; a korábbi tervekhez képest 2000 milliárd forinttal csökken a GDP, tehát jóval kevesebb pénzt lehet elosztani.

A költségvetés prioritásairól szólva megismételte, hogy többet kell költeni a közbiztonságra, az egészségügyből pedig további forrást nem lehet kivonni, a terület támogatása jövőre reálértéken lesz annyi, mint ebben az évben. Magyarország növekedése érdekében a munka becsületét kell helyreállítani, ezért növekedni fog az Út a munkához programra szánt összeg - mondta a kormányfő. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a 2010-es költségvetés megteremti a jövő évi adócsökkentés fedezetét, ami biztosítja, hogy a tisztességgel dolgozó munkavállalók zsebében azonos bér mellett is érzékelhetően több pénz maradjon jövőre.

Bajnai Gordon a költségvetés november végi elfogadását követő feladatokról szólva kitért arra, hogy ősszel még több, a banki hitelesek védelmét, a pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítását szolgáló törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek. Készülnek arra is, hogy átalakítsák, szigorúbbá tegyék a hitelközvetítői rendszer szabályozását.

A további feladatokról szólva közölte: a gazdasági növekedésre, a gazdaságélénkítésre koncentrálva viszik tovább az uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseket, hogy még több pénzt juttassanak a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Heteken belül elkészülhet a banki magatartáskódex, amelyről azt mondta: a szöveg egyeztetése jelenleg is tart. Reméli, hogy a Bankszövetség és tagjai meg is tudnak állapodni a kormánnyal a hitelezők érdemi védelméről, a visszásságok megszüntetéséről, mert ha nem lesz egyezség, akkor az Országgyűlés törvényben teremti meg az ehhez szükséges biztosítékot.

Stabilan, a válságból kikerülve, megerősödve adja majd át a Bajnai-kormány az országot utódjának - jelentette ki a kormányfő

A válságkezelés logikájáról szólva Bajnai Gordon azt mondta: először az egyensúlyt kellett helyreállítani, ezt megtettek. Most az eredményt "bebetonozzák" a költségvetésbe.

Az egyensúly helyreállítása után elkezdett visszatérni a bizalom, erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, "ezt is elértük" - emelte ki, hozzátéve, hogy a forint erősödése lehetővé tette a jegybank számára a kamatcsökkentést. A világgazdaság javulása mellett mindezek az intézkedések a gazdaság élénkülését, a munkahelyteremtést, az állami bevételek növekedését eredményezik a következő években - mondta.

Bár a világ kicsit optimistább lett, és "Magyarország viharállóbbá vált", Bajnai Gordon óv attól, hogy túlságosan elbízza magát az ország. A válságnak nincs vége, még lehetnek a világgazdaságban "ideges rángatózások", és ennek okán Magyarországon is lehetnek még visszaesések, amelyek miatt átmenetileg még lehet rosszabb a helyzet. "Ez azonban már nem a mi hibánkból lesz, de átmenetileg Magyarország is megszenvedheti" - szögezte le.

Szavai szerint a kormány készül a visszaesésekre, és "szeretne lélekben mindenkit felkészíteni arra", hogy a fejlődés nem lesz egyenes vonalú.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását