2024. június 12. - Villő

Több pénz juthat közmunkára

A tervek szerint az idei 98 milliárddal szemben 120 milliárd forint használható fel jövőre a költségvetésből az Út a munkához programra, az úgynevezett rendelkezésre állási támogatásra, valamint közmunkaprogramokra.
2009. szeptember 3. csütörtök 12:18 - HírExtra
A 120 milliárdon felül mintegy 10 milliárd forint jut a regionális munkaügyi központok által szervezett közhasznú foglalkoztatás finanszírozására - mondta sajtótájékoztatón Gúr Nándor.

Az a céljuk, hogy a jövőben ne csak a béreket és közterheit támogassa az állam, hanem a munkavégzéshez és a munkavédelemhez használt eszközök megvásárlását is. Ez ugyanis gondot okoz sok hátrányos helyzetű önkormányzatnak - tette hozzá a politikus.

Mint elmondta: a költségvetés előkészítésénél igen fontosnak tartják, hogy ne sérüljenek a közhasznú és közcélú foglalkoztatási programok. Ugyanis ezekbe leginkább olyanokat sikerült bevonni, akik hosszú évekig távol voltak a munka világától.

Példaként említette, hogy a 250-300 ezer rendszeres szociális segélyezett közül 80-90 ezren jutottak munkához, 150 ezren rendelkezésre állási támogatást kapnak és csupán 30-40 ezerre csökkent a segélyezettek száma.

Ebben a helyzetben a források bővítése mellett meg kívánják őrizni a bérek és közterheik állami támogatásának 95 százalékos mértékét a napi nyolcórás foglalkoztatás keretében.

Ugyanakkor az eszközvásárlásra igénybe vehető támogatás mellett lehetséges változtatásnak nevezte, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatását ne utasíthassák el az önkormányzatok.

Ugyanis az idősebbeket már nem szívesen vonják be a programba a települések - mondta.

Pozitív hírként értékelte, hogy az Út a munkához program keretében ma már nem csak segédmunkásokat alkalmaznak az önkormányzatok, hanem szakmunkásokat és szellemi dolgozókat is.

Sós Tamás (MSZP) az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke arról számolt be, hogy a régióban 21 ezer, ezen belül Heves megyében 4 ezer embernek adnak munkát a program keretében az önkormányzatok.

Jó példaként említette, hogy a hevesi megyegyűlés által fenntartott bélapátfalvai szociális otthonban 19 embert foglalkoztat közösen a megyei és a helyi önkormányzat, pénzügyi és egészségügyi területen is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

legal00
2009. szeptember 6. 00:16
A fogyatékkal élők támogatását miért szüntették meg? Ez nem diszkrimináció? Ez a közmunka program csupa szemfényvesztés és a maffia itt is beékelődött.Az önkormányzat kihelyez annyi embert pld. egy egy egyesülethez, hogy fizikailag sem férnek el, nem hogy munkát végezzenek. Azonkivül bizonyos közhasznú egyesületek a közhasznúság álcája alatt gazdasági tevékenységet folytatnak, így jól jön nekik az ingyen munkaerő. Ez tiszta jövedelmet jelent nekik, amit igyekeznek útiköltség elszámolással és egymásnak történő átszámlázásokkal eltüntetni. Akkor már miért nem a vállalkozói szférába vannak kihelyezve, ahol e nyereség után adóznak is az államnak. Ezenkivül még ezek a bizonyos közhasznúak minden létező pályázatra jelentkeznek megfoghatatlan vagy nem megvalósult tevékenységekkel. A szintén így nyert bér és járuléktámogatásban már minden rokon, barát, ismerős, osztálytárs részesül. Senkinek nem tünik fel, hogy pld. egy kis egyesület kutatási asszisztensként annyi embert foglalkoztat az állam pénzén, mint egy kutató intézet? Senki nem ellenőrzi ezeket a foglalkoztatókat, csak javuljon papíron a statisztika, közben meg elherdálják az adózók pénzét? Itt kellene visszafogni, nem az embereket nyomorba dönteni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását