2024. május 5. - Györgyi

A kozmikus kannibál

Földünk legközelebbi galaktikus szomszédja, az Androméda-csillagrendszer kozmikus kannibál, s egyre folytatja "piszkos üzelmeit" - állítják brit és kanadai asztronómusok, akik megfigyeléseikről a Nature legfrissebb számában számolnak be.
2009. szeptember 3. csütörtök 18:31 - HírExtra
Az Androméda a Földhöz legközelebb lévő nagy galaxis, 2,5 millió fényévnyire van bolygónktól.

A csillagászok már régóta gyanították, hogy az Androméda a világegyetem ragadozója, ám a brit és kanadai kutatók, akik a galaxis környezetét térképezték fel, most bizonyítékokat találtak a csillagrendszer "rovott múltjára". Az Androméda és félmillió fényévnyi sugárban lévő környezetének teleszkópos pásztázása során a tudósok a galaxis féktelen étvágyának féltucatnyi áldozatára bukkantak - olyan csillagok és törpegalaxisok maradványaira, amelyek túl közel "merészkedtek" a ragadozóhoz.

"A galaktikus kannibalizmus egyértelmű bizonyítékaira bukkantunk" - hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője Alan McConnachie, a kanadai Herzberg Asztrofizikai Intézet kutatója.

Mint hozzátette: "megsemmisített, részben +megemésztett+ dolgokat találtunk".
"Évtizedek óta tudjuk, hogy a csillagrendszerek elfogyasztják egymást - néha brutálisan +felfalják+ a másikat, néha megagalaxisokat alkotnak egymással. Ez az eset azonban más, mivel a kannibalizmus mértéke nagyságrendileg meghaladja a korábban ismerteket" - magyarázta a tanulmány társszerzője, Mike Irwin a Cambridge-i Egyetem asztrofizikusa.

A tudósok felfedezték az Androméda-csillagrendszer egyik lehetséges jövendőbeli áldozatát is, a Triangulum törpegalaxist, amely 3 millió fényévnyire van a Földtől. Az Androméda már "leharapott" belőle néhány csillagot, de az egész Triangulum is spirális pályán halad a galaxis felé, amely végül "elnyeli".

Mint Alan McConnachie rámutatott, az Androméda és a Tejútrendszer egymás felé száguld másodpercenként 120,7 kilométeres sebességgel. Ám oly távol vannak egymástól, hogy az összeütközés csupán néhány milliárd év múlva következik be. Ám az is megtörténhet, hogy nem lesz semmiféle +véres+ dráma - az Androméda és a Tejútrendszer egyesülve egy szuperméretű galaxist alkot majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását