2024. május 14. - Bonifác

Egyre kevesebb a gyomorrákos beteg

Különösen a nők körében csökkent a gyomorrákos esetek - állapították meg Nagy-Britanniában a legfrisseb egészségügyi statisztikák alapján.
2009. augusztus 18. kedd 10:26 - HírExtra
A rosszindulatú daganatos betegségek kutatói mindig hangsúlyozták, hogy a különböző rákfajták többsége megelőzhető lenne, ha az emberek életmódjukból kiiktatnák azokat a kockázati tényezőket, melyekről sok vizsgálat bizonyította, hogy ezeknek a súlyos betegségeknek a megjelenésében szerepet játszanak.

A legtöbb és legvitathatatlanabb adat a dohányzással kapcsolatos. Nemcsak a tüdőrák kifejlődésében igazolták már évtizedek óta a cigarettázás szerepét, hanem a gyomorrákos esetek hátterében is kimutatható volt, hogy átlagosan minden ötödik rosszindulatú gyomordaganat a dohányzás következménye.

A most nyilvánosságra kerülő eredmények azt mutatták, hogy 1975 és 2006 között a gyomorrák a nők között több mint felével lett ritkább, de gyakorisága a férfiak körében is csaknem megfeleződött. Az Egyesült Királyság területén ez a rosszindulatú daganat a rákos betegségek okozta halálozás hetedik helyén áll.

Gyomorrák miatt Nagy-Britanniában 1980-ban 5900 nő vesztette életét. Ez a szám 2006-ra 2650 halálesetre csökkent. A férfiak között a halálnak ezen oka eleve gyakoribb volt - 1980-ban 8300 eset - , de ez 2006-ban már csak 4800 halálesetet jelentett.

Lesley Walker, a kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta: "ezek a számok bizonyítják, hogy a gyomorrák nagyrészt megelőzhető. Fontos, hogy az emberek tudják, milyen módon lehet a betegség esélyét csökkenteni. A gyümölcsök és zöldségek védenek a gyomorrák kifejlődése ellen. Az ételek erős sózása viszont fokozza a kockázatot. Az egészséges étrend, mely gyümölcsökben, rostokban gazdag, de csak kisebb mennyiségben tartalmaz húsokat, felvágottakat és nem sós, nemcsak a gyomorrák, hanem több más daganat kifejlődésének kockázatát is mérsékli".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását