2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Válság = hajléktalan katasztrófa?

Hetek óta tüzel a sajtó arra a témára, hogy rövidesen ezrek kerülnek az utcára a bedőlő hitelek miatt. Mégis, a viták zajában mintha elveszne az utcán élőkért évtizedek óta dolgozó emberek szava.
2009. augusztus 14. péntek 07:59 - Nagy András
- Érzékelhető már a válság a hajléktalanszállók forgalmán?

- Pontos adataim nincsenek, de a Menhely Alapítvány nemrég készített egy kimutatást, amely szerint heti szinten úgy harminccal nőtt a regisztráltak száma. Elsősorban azok jelentek meg, akik már eddig is a hajléktalanság peremén éltek. Például olyanok, akik az építőiparban dolgoztak feketén, és albérletben vagy inkább „ágybérletben” találtak otthonra. Hogy a középosztály alját mikor éri el a hullám, ez egy következő kérdés. Hozzáteszem, mi már 2007-ben jeleztük, hogy óriási gondok vannak a banki jelzáloghitelekkel Magyarországon. Erre alapozva szoktam azt mondani, hogy úgy ért minket a válság, mint amikor egy kamion belerohan egy tömegbalesetbe. Egyet azonban tisztázni kell: a lakásvesztés még nem jár hajléktalansággal, hiszen a hajléktalanság a társadalmi kapcsolatok teljes hiányát feltételezi.

- Meg tudja mondani, mennyi szabad kapacitása van jelenleg a hajléktalan ellátó rendszernek?

Vecsei Miklós (1964)
Szociálpolitikus, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán pedagógusi, majd a Pázmány Péter Hittudományi Főiskolán teológiai diplomát szerzett. Szociálpolitikai diplomára – ösztöndíjasként – Hollandiában tett szert. 1989 óta tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amelynek önkéntesként 1990-től a budapesti vezetője, 2002 májusától – immár főállásúként – ügyvezető alelnöke. Tagja a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának valamint a Máltai Lovagrendnek. Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 2002 novemberében kinevezte a hajléktalanok ügyének miniszteri biztosává. 2007. október 15-én az országgyűlés elfogadta a szociális törvény módosítását úgy, hogy a hajléktalan ellátás minimuma – bizonyos esetekben – a sátras ellátás. Ezt összeegyeztethetetlennek találta tevékenységével és két nappal később (17-én) benyújtotta lemondását. A Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke 2007. decembertől, 2009-től a szervezet általános alelnöke. Nős, hat gyermek édesapja. 
Forrás: Wikipédia
- Általánosságban elmondható, hogy „csúcsra van járatva” a rendszer. Különösen igaz ez a téli időszakra. De nem is ez a legnagyobb gond. A helyzet ugyanis az, hogy nagyon gyakran maguk a hajléktalanok utasítják el a szállásokat. Ez azt jelzi, hogy a rendszer nem feltétlenül tud választ adni a hajléktalan emberek problémáira. Nincs például olyan szálló Magyarországon, ahová kutyával be lehetne menni. Ezzel együtt szerintem szükség lesz a szállók kibővítésére az elkövetkező időkben.

- Hány fedél nélküli ember élhet ma az országban?

- Nincsenek megbízható adataink. Az évenkénti hajléktalanszámlálást jó szándékú, de alkalmatlan módszernek tartom, mert még azokat sem tudjuk vele számításba venni, akiket látunk az utcákon. Ráadásul még a hajléktalanság fogalma sem határozható meg egyértelműen. Nyugat-Európával ellentétben itthon csupán a klasszikus, nagyvárosi hajléktalansággal foglalkozik a szakma, s még ezt sem tudja megoldani. Az biztos, hogy százezer körülvan azoknak a száma, akik az utcán vagy az „utca közelében” élnek Magyarországon.

- A kormány elég érzékenységet mutat az elesettek iránt?

- Azt gondolom, hogy a kormány kapkod, és még ha érteni véli is a dolgokat, nem érzi azok társadalmi súlyát. Másképp szólva nem látja az embert a háttérben. A banki lobbinak lényegesen nagyobb befolyása van ma a kormányra, mint a szociálisnak. Be kellene látni, hogy nincsenek fekete vagy fehér válaszok a kihívásokra. Személyre szabottan lehet csak megoldani az emberek problémáit. A kormány azt nem ismeri fel, hogy a válságnak nem a gazdasági, hanem a szociális része lesz elhúzódó. Mi nemrég elindítottunk egy modellprogramot Hitel-S néven, amely azt akarja igazolni, hogy sok látványos családi összeomlásvisszafordítható lenne, s még a bankok sem járnának rosszul.

- Mit gondol, a hajlandóság vagy a kapacitás hiányzik a kormány részéről?

- Szerintem kapacitás. Nézze, én nem vagyok olyan rossz véleménnyel a politikusokról, mint az emberek általában. Egész egyszerűen azt gondolom, hogy ennek a kormánynak túl nagy ez a kabát.

- Ön egy időben hajléktalanügyi miniszteri biztos volt. Feltételezem, van róla véleménye, a rendszerváltás óta melyik kormány tett a legtöbbet a fedél nélküli emberekért.

- Mindjárt az első ciklusban, mikor az egész probléma keletkezett (hajléktalanság a rendszerváltás előtt tömeges formában nem volt jelen Magyarországon – a szerk.) nagyon sok minden történt. Egyedül akkor lehetett látni, hogy a politika komolyan veszi a drámát. Az, amit ma hajléktalan ellátásnak hívunk, annak jelentős része az Antall-kormány idején jött létre. Azóta stagnál a rendszer, bár azt el kell ismernem, hogy a miniszteri biztosi poszt létrehozása segített valamit. Az én öt éves tevékenységem alatt történtek európai szinten is jelentős döntések, gondolok itt a diszpécserrendszerre, a 24 órás egészségügyi centrumra, vagy akár a krízisautókra valamint elkészült egy hajléktalanügyi stratégia is. Ám a döntő lett volna, ha a politika pozitív irányba tudta volna befolyásolni a társadalmi gondolkodást. Mert amire a társadalom nagyon akar, arra előbb-utóbb talál megoldást. Azért is vagyok elkeseredve, mert ez az egyetlen életveszély Európában, amire a társadalom nem tud reagálni. Figyelje meg, ha valaki beesik egy barlangba vagy motorbalesetet szenved, teljesen mindegy, hogy hibás-e vagy sem, a társadalom azt mondja, meg kell menteni, mert közüle való. Nem mérlegel, tehát nem bíróként, hanem társként jelenik meg. A hajléktalanprobléma az egyetlen, amelyet nem részesít ebben a kegyben a társadalom. Pedig ez épp olyan ügy, ahol nem láthatja, hogy az adott illető tehet-e róla, hogy az utcán kell élnie, vagy sem. Mégis bíróként jelenik meg. Amíg ezen a szemléleten nem tudunk túljutni, amíg nem megoldandó kérdésnek, hanem eltüntetendő problémának látjuk a hajléktalanságot, nem is lesz megoldás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 16. 17:51
Nekem nem zavaros, igaz, én írtam. Azt azonban elismerem, hogy a helyszűke miatt tömör, és így, a sorjázó háttérgondolatok és összefüggések miatt bonyolultnak tűnik. Ahogyan a szóban forgó tragikus jelenség is az. Mi több, a társadalom jelenlegi szemléletével és hozzáállásával nemcsak a megoldás, hanem a puszta megértés is masszív akadályokba ütközik
Ervin Egon
2009. augusztus 16. 02:05
A gondolatmenet első része ugyan kissé zavaros, mégis egyet kell értenem , különösen az utsó kijelentésekkel!
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 08:40
Vecsei Miklósnak, a cikkben olvasható utolsó, a baj gyökereire mutató gondolatait én így fogalmaznám meg: az individualizálódás önző egyénekre - és részben a belőlük álló, egymásnak feszülő érdekcsoportokra - tagolta a társadalmat. Így az egyéni félelmek generálta önzés és agresszió általános (szociális) értékvesztést eredményezve, exponenciális iramban torzítja, a már így is súlyosan deformálódott, a társadalmat életben tartani képes közösségi szemléletet. Rövidebben: a társadalom vak, és ennél fogva teljesen közömbös a saját sorsával szemben, hisz a félelmei szorításában egyre inkább képtelen felfogni az egyén és a közösség alapvető érdekazonosságát. Ennek egyenes következményeként elherdálja, sőt visszavonhatatlanul tönkreteszi a saját értékeit, azaz kisemmizi önmagát. A jelenségnek számos formája ismert, ilyen pl. a jogalkotás ellentmondásossága, hiányosságai; a jogalkalmazás legkülönbözőbb zavarai; a társadalmat gyakorlatilag teljesen átszövő -"kicsi" és "nagy" - korrupció különböző (a közvélekedés szerint a túlélés szempontjából megkerülhetetlen) formái; stb., mindezek tragikus, mára totális szociális válsággal fenyegető következményeivel, családi, emberi tragédiák -sajnos közömbössé szürkülő, sőt ösztönös ellenszenvet, agresszív hárítást gerjesztő- tömegével.
Persze, ahogy Vecse Miklós mondja, a kormánynak "nagy ez a kabát". Nincs pénz. Ha a dolgaink a fent vázolt módon mennek továbbra is, akkor soha nem is lesz. Azt hiszem, Vecsei is erről beszél, és félek, ő is hiába.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását