2024. május 5. - Györgyi

A kihalás génkérdés?

A kihalási hullámok során élőlények egész tárháza tűnik el a föld felszínéről, mivel a rokon fajok együtt pusztulnak ki - fedezték fel amerikai kutatók.
2009. augusztus 13. csütörtök 07:50 - HírExtra
A kutatás vezetője, Kaustuv Roy, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem biológusprofesszora tüzetesebben megvizsgált tengeri kagylókat, amelyeknek fosszilis történelme csaknem kétszázmillió évre nyúlik vissza. Az evolúció és kihalások dokumentált folyamatát követve a kutatók látták az úgynevezett háttérkihalások és a tömeges - például a hatvanötmillió évvel ezelőtti, a dinoszauruszok végét jelentő - eltűnések hatásait is. Számos faj pusztult ki az ilyen nagy horderejű események között is.

De a kihalások ezekben a csendes időkben is evolúciós családokba tömörültek, tehát a szoros rokonságban álló kagylók nagyobb arányban tűntek el együtt, mint ahogyan az véletlenszerűen indokolt lett volna.

A tanulmány fontos bizonyítékokkal szolgál a kihalás mintáiról - mondta a BBC hírportálnak (www.bbc.co.uk) Richard Grenyer, a jelen kutatástól független londoni biológus. Az élőlények nagy csoportjai (például a nagymacskák) általában hasonlítanak egymásra. A genetikai hasonlóság azonban azt is jelenti, hogy egy negatív tényező valószínűleg mindannyijukat érzékenyen fogja érinteni.

E minta alapján a kihalások az evolúciós fa egész ágait érinthetik. Roy professzor szavaival: ha egész vonalak érzékenyebbek, mint a többiek, még az enyhe kihalási hullámok esetében is az evolúciótörténet egész darabjait veszíthetjük el.

Julie Lockwood, a New Jersey-i Rutgers Egyetem ökológusa, aki szintén nem vett részt a mostani kutatásban, a jelenben is tud példát mutatni erre. A tengeri madaraknál az éghajlatváltozás és az élőhelyek beszűkülése egész fajcsoportokat érint.

Az új felismerés segíthet abban, hogy a természetvédelmi erőfeszítéseket egy-egy csoportra koncentrálják, így növelve azok hatékonyságát - magyarázta Greyner. Így ha egy faj esetében beválik a stratégia, azt nagy valószínűséggel a rokonaira is lehet majd alkalmazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását