2024. május 9. - Gergely

Középkori forgatag

Középkori Forgatag - avagy lovagi játékok Nagy Lajos király udvarában a címe annak a programsorozatnak, amely a hétvégén várja az érdeklődőket Miskolcon, a Diósgyőri várban.
2009. augusztus 11. kedd 14:05 - HírExtra
Az egész hétvégén zajló középkori fesztivál a vár XIV. századi fénykorát eleveníti fel, azt az időszakot, amikor Diósgyőr vára Nagy Lajos király kedvenc tartózkodási helye, Zólyom és Buda mellett királyi székhelye volt. A Középkori Forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek. A látványos időutazás az egész családnak kitűnő szórakozást ígér - tájékoztatta az MTI-t Vankó Bernadett, a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ munkatársa.

Mint mondta, a fogadókban, borozókban korabeli pecsenyék, tüzes borok és jóféle seritalok várják a közönséget. A városkának saját középkori pénze is van: "a portékákért fizetni csak a királyi kamaránál beszerezhető jófajta Lajos-dénárral lehet".

A várárokban látványos lovagi tornát tartanak majd, egybek mellett a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Csallóközi Lovasíjászok, valamint külföldi csapatok, mint például a cseh Memento Mori vagy a szerb Svibor nehézpáncélosainak részvételével - sorolta.

Hozzátette: udvari zenészek gondoskodnak a jó hangulatról, középkori muzsikát hallhatnak a vendégek a Sub Rosa és az Igriczek együttesektől, moldvai zenét játszik Barsi Csaba és az Agyagbanda. Szombaton este közös mulatságot szerveznek a vár népével: a Csallóközi Lovasíjászok tüzes nyilas, fáklyás harci bemutatója után a Visegrádi lovagok is összemérik erejüket, a győztesek tiszteletére Nagy Lajos király udvari lakomát rendez, amely a pórnép szórakoztatására középkori pörgő-forgó petárdás tűzijátékkal ér véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását