2024. május 2. - Zsigmond

Bajnaiék megoldották?

A Bajnai-kormány már több mint fél tucat intézkedést hozott a bajba jutott lakáshitelesek védelme érdekében - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.
2009. augusztus 10. hétfő 18:20 - HírExtra
A Fidesz politikusa azt mondta: a kormány mindeddig csak beszélt a lakáshitelesek megsegítéséről, de egyetlen lépést sem tett ennek érdekében. Megjegyezte: a Fidesz számos javaslatot nyújtott már be a helyzet rendezésére, ám ezeket a szocialisták rendre lesöpörték az asztalról. A helyzet súlyosságára tekintettel a Fidesz és a KDNP kezdeményezni fogja az Országgyűlés szociális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását - tette hozzá.

Szollár Domokos az MTI-nek reagálva úgy fogalmazott: a válságkezelő kormány magalakulása óta javult a nemzetgazdaság egyensúlya, csökkent és továbbra is alacsonyan maradt a költségvetési hiány; a forint árfolyama több mint 12 százalékkal erősödött, amellyel a devizában eladósodott 1 millió 700 ezer család kamatterhei mintegy 400 milliárd forinttal enyhültek.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került adósok terheinek átmeneti csökkentését lehetővé tévő törvényt. E szerint a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált, vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél; a kétéves lefutású áthidaló kölcsön meghatározott részére az állam garanciát vállal - közölte Szollár Domokos, hozzátéve, hogy a törvény megkapta az Európai Unió támogatását, így a program július 28-tól életbe lépett.

Augusztus 1-én lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény kormány által javasolt módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását - hangsúlyozta a szóvivő.

Kiemelte: a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok további védelme érdekében a kormány törvénymódosítást kezdeményezett, amellyel az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Szollár Domokos felidézte: e törvénymódosítás értelmében lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás. Így azok is otthonaikban maradhatnak, akik a korábbi rendelkezések értelmében elhagyni kényszerülnének azt.

A kormány kiterjesztette a mintegy 60 milliárd forintos "Sikeres Magyarországért" bérlakás hitelprogram lehetőségeit, hogy az önkormányzatoknak lehetősége legyen kedvezményes, önrész nélküli hitelt felvenni az elárverezésre kerülő lakások elővásárlásához és bérlakássá tételéhez - közölte még.

Ezek mellett a kormány fellépett a lakásmaffia ellen is - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Kiemelte: a kabinet elektronikus eljárást vezetett be a lakóingatlanok értékesítésére, hogy a folyamatot átláthatóbbá tegye; az elektronikus eljárás azt is biztosítaná, hogy a települési önkormányzat - elővásárlási joga alapján - ebben az esetben is bekapcsolódhasson az árverésbe.

Szollár Domokos emlékeztetett arra is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök július közepén megbeszélést folytatott a bankok vezetőivel, illetve a Bankszövetséggel, ahol a felek megállapodtak abban, hogy PSZÁF, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen hoz létre egy érthető, átlátható és tisztességes magatartáskódexet.

A kódex többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet - közölte a szóvivő, azzal, hogy a valamennyi bankra kötelezően érvényes kódex kidolgozására szeptember elejéig, a parlament őszi ülésszakának kezdetéig kerülhet sor.

Szollár Domokos a kormányzati intézkedések között említette még, hogy a magatartáskódex betartása és a banki ügyfelek fokozottabb védelme érdekében a kormány döntött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogkörének kibővítéséről. A döntés értelmében a PSZÁF teljes hatósági jogkört kap szeptember 1-jétől, így a felügyelet a jövőben eljárhat minden olyan esetben, amikor valamelyik felügyelete alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását