2024. május 9. - Gergely

4000 éves agymaradvány

Egy törökországi ásatás során négyezer éves emberi csontvázakra bukkantak régészek, amelyek közül néhányban agymaradványok is voltak. A négy ember közül kettő valószínűleg gyermek volt.
2009. augusztus 9. vasárnap 13:21 - HírExtra
Az agyak feltehetően egy tűzeset során szenesedtek meg, ily módon tartósítva a maradványokat - magyarázta Nejat Bilgen, a Dumlupinar Egyetem régészeti tanszékének vezetője.

Több éve folynak ásatások a török Kütahya város melletti Seyitömer-völgy halomsírjában. Bilgen szerint ritkán kerül elő emberi agy az ásatások során. Kollégáival úgy vélik, hogy i. e. 1800 körül a bronzkorban földrengés történhetett itt. Tavaly ugyanis szétesett és elégett tetőgerendákat találtak. A domb körül mindenütt elégett rétegekre leltek. Az elégett csontvázak, amelyeket egy kamrában találtak most, valószínűleg olyan emberektől származnak, akiknek nem sikerült időben kijutniuk - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A halom alatt állítólag tizenötmillió tonna szén hever, amelyet a terület tulajdonosa, a Seyitömer lignitvállalat ki akar bányászni. Ezért a régészeti kincsek megmentéséért 2006-ban egy ötéves kutatási projekt indult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását