2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kalózok a Margitszigeten

A királynő kalózai című produkció lesz látható szombaton este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Gilbert és Sullivan operettjét a Szegedi Nemzeti Színház művészei mutatják be.
2009. augusztus 6. csütörtök 23:40 - HírExtra
Almási-Tóth András rendező az MTI-nek kiemelte: A királynő kalózai angol operett, és a hangsúly az angol jelzőn van.

"W. S. Gilbert szövegíró és Arthur Sullivan zeneszerző egyenrangú alkotópáros, fontos, amit szereplőik mondanak, ebben és más darabjukban is, például a Mikádóban" - szögezte le a rendező. Ennek kapcsán kitért arra, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején keletkezett népszerű magyar operettek szövegíróit szinte elfeledte a közönség, A Csárdáskirálynőt csupán a zeneszerzőhöz, Kálmán Imréhez kötik, A víg özvegyet Lehár Ferenchez és így tovább.

A királynő kalózait Varró Dániel magyarította.

"Ha Dani nincs, előadás sem lehetett volna, mert annyi brit nyelvi lelemény van a szövegben, amit képtelenség egyszerűen lefordítani, hanem át kellett ültetni magyarra" - részletezte a rendező.

Almási-Tóth András úgy látja, hogy A királynő kalózai olyan zenés játék, amely a vígopera és az első musicalek közötti sávban helyezhető el. A lendülete sodró, ugyanakkor előadása operai igényű hangokat igényel, hiszen az irónia eszközeként számtalan "kifordított" operarészlet szerepel benne. Hozzátette: kifordult világot mutat, de csak annyi köze van a jelenhez, hogy zeneileg is kifigurázza a híres brit sznobizmust, a túlzó kifinomultságot.

Mivel a Margitszigeten jóval nagyobb a színpad, mint a Szegedi Nemzeti Színházban, az előadást háttér animációval dúsították, a látvány amúgy is a rajzfilmek világát idézi - jegyezte meg a rendező. Szólt arról is, hogy mivel az elmúlt évadban az előadás hangos sikert aratott, a közönség kérésére a 2009-2010-es szezonban tovább játsszák a darabot.

Többek között egy agyalágyult ezredes, egy igazi angol úriember-kalózkirály, és egy fiatal férjre áhítozó vénlány szerepel a játékban, amelyet eredetileg 1879-ben New Yorkban, majd 1880-ban Londonban mutattak be. 1981-ben a Broadway-n felújították, és 787 előadást ért meg.

A főbb szerepeket Andrejcsik István, Réti Attila, Koczor Kristóf, László Boldizsár, Gábor Géza, Kónya Krisztina, Tóth Judit, Farkas Andrea, Balog Tímea és Vajda Júlia énekli, közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekara, valamint a Szegedi Nemzeti Színház ének- és tánckara.

A díszletet Balla Margit, a jelmezeket Földi Andrea tervezte, a koreográfus Barta Dóra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását