2024. május 14. - Bonifác

Megöl minket a saját lakásunk?

Új vizsgálatok egyenes összefüggést találtak a tüdőrák kockázata és a színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, a radon lakóépületekben való jelenléte között - hangsúlyozza közleményében az ENSZ Nukleáris Sugárzás Hatását Felmérő Tudományos Bizottsága (UNSCEAR).
2009. július 21. kedd 22:31 - HírExtra
Mint a dokumentum rámutat, ezek a vizsgálatok szolgáltatják az első mérhető bizonyítékot a lakóházak némelyikében jelenlévő radonsugárzásra, amelyet már jó ideje potenciálisan egészségkárosító tényezőként tartottak számon.

Húsz olyan vizsgálat alapján, amelyben tüdőrákos betegek tízezrei vettek részt Észak-Amerikában, Európában és Kínában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más nemzetközi ügynökségek felülvizsgálják a lakóházakban és a munkahelyeken maximálisan megengedhető radonszíntre vonatkozó ajánlásaikat.

"Mostanáig a radon olyan tipikus egészségkárosító rizikófaktor volt, amelyet senki sem akart tulajdonképp figyelembe venni" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Wolfgang Weiss, az UNSCEAR alelnöke.

Mint rámutatott, a jelentés azért fontos, mivel a radonsugárzás kockázatát a lakosság számára olyan vizsgálatok alapján határozták meg, amelyekben a radioaktív gáz magas sugárzási szintjének kitett uránbányászok vettek részt.

"Időközben húsz olyan vizsgálatot végeztettünk el a lakóházakban, ahol a radonkoncentráció igen alacsony volt, s itt is látjuk a kockázatot. Ez a rizikó kicsi, ám egyértelműen kimutatható" - magyarázta Wolfgang Weiss.

Kifejtette: egyéni döntés alapján ki lehet kerülni a dohányzás rizikóját, amely a tüdőrák egyik legfőbb kockázati tényezője.

"A radon azonban ott van mindenütt, ezért olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyekkel megakadályozhatnánk a radon beszivárgását otthonainkba" - mondta.

Ismertetése szerint ezek a módszerek igen egyszerűek - például műanyag fóliával szigetelni kell a házak alagsorát. A radon, amely az urán természetes lebomlásának során képződik, a pincék repedésein keresztül beszivárogva kumulálódik az épületekben. A radon ugyancsak felszabadulhat forrásvizekből és termálvizekből.

Wolfgang Weiss hangsúlyozta, hogy az UNSCEAR vizsgálati eredményei arra késztették a WHO és más nemzetközi egészségügyi szervezet illetékeseit, hogy átgondolják az ajánlásokat.

"Ennek következtében alacsonyabb szinten szabályozzák a radon maximálisan megengedett szintjét a lakóházakban és a munkahelyeken" - mondta.

A jelentés szerint az épületekben a Közel-Keleten a legalacsonyabb a radonsugárzás, a legmagasabb pedig azokban az európai országban, amelyek jelentős uránkészletekkel rendelkeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását