2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eldőlt, nem lesz pontonhíd a Dunán

Nem lesz pontonhíd a Dunán, miután a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén számos érvet sorakoztattak fel a korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által felvetett ideiglenes átkelő ellen.
2009. július 20. hétfő 13:53 - HírExtra
A sajtóiroda az MTI kérdésére azt közölte, hogy a kabinet ülésén túl már nem várható egyéb döntés a pontonhídról, így azt nem építik meg a Margit híd pótlására.

Korábban Nyáry Krisztián, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy a kabinetben elhangzott: a pontonhíd nem jelentene valódi megoldást a Margit híd kiváltására, mert például az ideiglenes híd áteresztő képessége rendkívül kicsi (óránként 100-200 autó hajthatna át rajta), míg a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja.

További problémát jelentene, hogy a pontonhídra való fel- és lehajtást az alsó rakpartokról oldották volna meg, ahol így "gyakorlatilag leállna a forgalom" és folyamatos dugók alakulnának ki.

A közleményben azt is problémásnak nevezik, hogy a sűrű nemzetközi hajóforgalmat - a szabályok értelmében - nem lehet korlátozni, s emiatt a pontonhíd rendszeres nyitása és zárása tovább csökkentené a híd áteresztő képességét.

A közleményben Nyáry Krisztián emlékeztet arra, hogy a közlekedési szakemberek - együttműködve a Honvédelmi Minisztérium (HM) és számos hatóság illetékeseivel - több lehetőséget is megvizsgáltak a Margit híd kiváltására. A pontonhíd a HM tájékoztatása szerint 7 milliárd forintos telepítési és működési költséget igényelne, emellett hasonló nagyságrendű egyéb járulékos karbantartási költség merülne fel.

A Margit hidat augusztus 21-én zárják majd le az autósforgalom elől, és várhatóan egy éven át nem lehet majd autóval áthaladni a dunai átkelőn. A híd lezárásának idején nem áll le a villamosforgalom és gyalogosan, valamint biciklivel is át lehet jutni rajta.

A Margit híd mindkét hídfőjének környezetében teljesen új forgalmi rend lép majd életbe a felújítás alatt és új jelzőlámpás csomópont is épül a Frankel Leó út és a Török utca kereszteződésében - olvasható a közleményben.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte, hogy naponta legalább 20 millió forintba kerülne egy pontonhíd a Dunán. A tárca ezzel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon kezdeményezésére reagált, hogy a Margit híd felújítása alatt egy alkalmi átkelővel lehetne segíteni a főváros közlekedésén. A tárca közleménye szerint a 20 millió forintos összeg még nem tartalmazza az eszközök karbantartásának és évszaki felkészítésének költségeit.

A minisztérium szerint azt a szempontot is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen jellegű híd üzemeltetéséhez állandó, kiképzett személyzetre van szükség - amellyel kizárólag a Magyar Honvédség rendelkezik -, ami azt jelenti, hogy a váltásokkal együtt napi minimum 480 emberre van szükség a híd működtetéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását