2024. június 15. - Jolán, Vid

Az SZDSZ új elnöke nem lesz tagja a frakciónak?

Az SZDSZ elnöki posztjáért induló három jelölt egyikének sincs parlamenti mandátuma. A párt történetében először választhatnak olyan elnököt, aki nem képviselő és így nem tagja a frakciónak. Az MTI-nek kedden nyilatkozó politológusok szerint ez nem szerencsés.
2009. július 7. kedd 20:55 - HírExtra
Az elnökjelöltek nem tartják problémásnak a helyzetet.Badacsonyi Szabolcs arra a felvetésre, nem okoz-e majd gondot, hogy megválasztása esetén nem lesz a parlamenti frakció tagja, azt mondta, szerinte ezeket a kérdéseket majd a választás után kell megválaszolni. Úgy fogalmazott, hogy ennek vannak előnyei és hátrányai is, de olyan megoldást kell találniuk, amely az SZDSZ számára a legelőnyösebb, hogy mind a nyilvánosság előtt, mint a döntéshozóknál képviselhető legyen a párt.

A politikus véleménye szerint most az a legfőbb probléma, hogyan tudják rendbe tenni a pártot, hogyan tudnak továbblépni és parlamenti pártként megmaradni a következő választások után.

Retkes Attila az MTI-nek azt mondta, hogy ezt a helyzetet ő semmiképpen sem találja hátrányosnak, mert a párt legfőbb döntéshozatali szerve az elnök által vezetett ügyvivő testület (üt). Közölte, hogy ez határozza meg a párt politikai irányait, stratégiákat alkot és javaslatokat fogalmaz meg a frakciónak, amelyet a képviselőcsoportban dolgozó képviselők és szakértők törvényjavaslatokká alakítanak át.

Kijelentette, hogy elnökként egy új frakcióvezető személyére szeretne javaslatot tenni, mert véleménye szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy "a frakció egy része, állam az államban módjára nem hajtotta végre a pártvezetés által meghatározott stratégiát". Az MTI megjegyzésére, hogy a frakcióvezetőt az elnök vagy az ügyvivő testület nem mondathatja le, azt felelte, hogy az országgyűlési képviselőcsoport autonóm, de "a pártnak van frakciója" és nem fordítva.

Szerinte a következő választásokig így megoldható a párt működése, de ő úgy képzeli el a jövőt, hogy ha megválasztják, akkor ő és a programjában szereplő hét szakpolitikát képviselő hét vezető politikus lesznek azok, akik a médiában és a választók előtt megjelenítik az SZDSZ új politikáját.

Weinek Leonárd azt mondta, nagyon kevés van hátra a parlamenti ciklusból, de bármikor legyenek is a választások, az, hogy az SZDSZ új elnököt választ, megfelelő alapot jelent arra, hogy új utat nyissanak.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint nem szerencsés, hogy a megválasztandó SZDSZ-elnök nem lesz parlamenti képviselő. Gyulai Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán politológus arról is beszélt: a rendszerváltás óta csak egy-két példa volt arra, hogy olyan valaki legyen pártelnök, aki nem tagja a parlamentnek.

Kiszelly Zoltán szerint az lenne a legszerencsésebb, ha olyan embert választanának elnöknek, aki 2006-ban szerepelt az SZDSZ listáján. Így ha egy jelenlegi SZDSZ-es parlamenti képviselő lemondana mandátumáról, akkor az új elnök "becsúszhatna" az Országgyűlésbe. Őt pedig szeptemberben meg is választhatnák frakcióvezetőnek. Ezzel helyreállna az a rend, hogy a párt elnöke egyben a frakcióvezető is. Ha ugyanis nem így lesz, akkor kétpólusúvá válhat a párt - tette hozzá.

A politológus arról is beszélt, hogy az SZDSZ-nek "új műsorra és új férfira" is szüksége lenne, viszont ha csak "új férfi" lesz, új program nélkül, még nem lesz elég a választók megszólítására.

Gyulai Attila szerint nagyon markáns karakterrel és erős küldetéstudattal lehet csak ellátni a pártvezetést.

"Ha az a helyzet áll elő egy pártban, hogy tisztújításra készülve olyan jelöltek vannak, akiknek a saját politikai pozíciójáról sokkal kevesebbet hallani a nyilvánosságban, mint arról, hogy ma éppen ki, melyik befolyásos pártvezető áll mögöttük, az nagyon egyértelmű válságjelenség" - mondta az elemző.

A válságjelenségek közé tartozik, hogy az SZDSZ-ben nyíltan beszélnek befolyásos politikusok az önállóság feladásáról, mint lehetséges stratégiáról. A párt ráadásul tartalmilag, ideológiailag és szakpolitikailag "meghatározhatatlanná vált" - tette hozzá Gyulai Attila.

Kiszelly Zoltán rámutatott: az SZDSZ-en belül fontos kérdés az is, hogy a hagyományok szerint az elnök "hozza a pénzt" a pártnak, mögötte állnak a legfontosabb pénzügyi támogatók. Kérdés azonban, hogy egy ismeretlen embernek adnak-e majd pénzt ezek a csoportok. Ha erre nem lesz képes az új elnök, akkor ki lesz szolgáltatva azoknak az érdekcsoportoknak, akik viszont tudnak pénzt szerezni - mondta a politológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását