2024. május 29. - Magdolna

Palotajátékok, időutazás

A Duna-kanyar legnagyobb nyári kulturális megmozdulásaként pénteken immár 25. alkalommal veszi kezdetét a háromnapos Visegrádi Palotajátékok középkori kavalkádja, amelyre hozzávetően 60 ezer látogatót várnak.
2009. július 7. kedd 18:42 - HírExtra
A történelmi színhely eredete az 1301-től 1342-ig uralkodó Károly Róbert diplomáciai sikeréhez kötődik, 1335-ben ugyanis Visegrádon ütött nyélbe találkozót a lengyel és a cseh királlyal, valamint a morva őrgróf, a bajor herceg és a német lovagrend követeivel.

A találkozó eredményeként - kijátszva Bécs árumegállító jogát - új kereskedelmi útvonalakat nyitottak meg. Károly Róbert egyébként is fényes udvartartást vezetett, ám e találkozón még inkább kitett magáért, és ezt a hajdani királyi fogadást ismétlik most meg - mondta el Rajnák László a szervezők nevében kedden az MTI-nek.

Összesen ezerkétszáz hagyományos jelmezbe öltözött szereplő gondoskodik a megfelelő hangulatról, közöttük olasz, horvát, cseh, lengyel hagyományőrző csoportok is részt vesznek, és most először Dániából is ide látogatnak vendégek. A három nap alatt lovagi tornák, íjászverseny, solymászbemutató és kirakodóvásár színesíti a programot, ez utóbbin csepűrágók, vásári komédiások szórakoztatják a publikumot.

Az események péntek délelőtt a királyi menettel veszik kezdetüket, amikor a templomtól a lovagi tornák színhelyéig felvonul a királyi menet. Az uralkodót 400 apród, udvarhölgyek, lovagok követik. Este királyi lakomán vehetnek részt a gasztronómia hívei, a szolgák serege őzragut, tejes malacot, mézes kacsacombot szolgál fel.

Szombaton a nap fénypontjának a hagyományos Toldi vetélkedő ígérkezik, amelyen petrencerúd-tartásban és malomkődobásban mérik össze erejüket a Legerősebb ember címre pályázó jelöltek. Eddig heten jelentkeztek e látványos megmérettetésre. A Duna-parton honfoglaláskori tábort rendeznek be, ahol hagyományos sütés-főzés mellett töltik majd napjaikat a régi idők iránt nosztalgiát érző fiatalok.

A rendezvényre a Mahart sűrített hajójáratokat indít Budapestről - hívta fel rá a figyelmet Rajnák László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását