2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyomtatható elem - ez a jövő?

Nyomdai technológiával gyártható vékony elemeket fejlesztettek ki német mérnökök elsősorban kis energiaigényű, eldobható eszközök számára.
2009. július 6. hétfő 09:57 - HírExtra
- Célunk, hogy az elemeket nagy mennyiségben, tíz eurócent alatti árfekvésben legyünk képesek előállítani - idézte a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com) Andreas Willertet, a Fraunhofer intézet kutatóját.

A Reinhard Baumann vezette mérnököknek kevesebb mint 1 gramm súlyú, milliméternél vékonyabb, 1,5 voltos elemet sikerült előállítaniuk.

A beszámolóban az elemből nyerhető áram erősségéről nem közölnek adatokat, összehasonlításból mindössze annyi tudható, hogy egy szabvány AAA-méretű, 11,5 grammos elem szintén 1,5 voltot ad le.

A cinkből készült anód és a mangánból készült katód jelentős része megsemmisül a vegyi reakció során, ezért a "nyomtatható" elem jól használható a rövid élettartamú, illetve a kis energiaigényű készülékeknél.

A hagyományos elemeknél rövidebb élettartalmú elem a környezetre nézve is kevesebb terheléssel jár. A fejlesztők szerint a sorozatgyártására várhatóan az év végétől kerülhet sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását