2024. június 3. - Klotild

Mégis kitálalhat a polgármester?

Katanics Sándor szerint a köztársasági elnök nem tiltotta meg a veszprémi polgármesternek, hogy beszéljen a kettejük között lezajlott, a szentkirályszabadjai repülőtérrel kapcsolatban folytatott megbeszélésről, így a veszprémi szocialista képviselő továbbra is tájékoztatást vár Debreczenyi Jánostól.
2009. július 1. szerda 16:45 - HírExtra
Katanics Sándor szerdán, Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján felidézte: korábban levélben kérte a köztársasági elnököt, tegye lehetővé, hogy Veszprém polgármestere tájékoztathassa a nyilvánosságot a Sándor Palotában történt megbeszélés részleteiről. A politikus számára érthetetlen, hogy a fideszes polgármester miért nem hajlandó nyilatkozni május 22-i látogatásáról.

"Most, a számomra a köztársasági elnök titkárságáról érkező válaszlevél alapján nyilvánvalóvá vált, Sólyom elnök úr nem tiltotta a tájékoztatást" - mondta a neki címzett levél tartalmáról Katanics Sándor. Az államfő mindössze azt kérte, abban állapodott meg Debreczenyi Jánossal, hogy a továbbiakban a sajtó útján nem üzengetnek egymásnak - fogalmazott a politikus a sajtótájékoztatón.

Sólyom László 2009. május 10-12. között tett látogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, ahol kifejtette álláspontját a szentkirályszabadjai repülőtér hasznosításával kapcsolatban. Az államfő nyilatkozata szerint

igazuk van azoknak, akik tiltakoznak a szentkirályszabadjai polgári repülőtér megépítése ellen.

A köztársasági elnök szerint az ügyben mindenki elteszi a "harminc ezüstpénzt". Emlékeztetett arra, hogy a repülőtér értéke 5,5 milliárd forint, és ennek ellenére egymilliárd forintért vették meg, a veszprémi polgármester pedig "mossa a kezét". Nem lehet egy egészen szűk profitérdeket egy nemzeti érték elé állítani - jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök nyilatkozata sértette nemcsak Veszprém polgármesterét, hanem az egész testületet, illetve a szentkirályszabadjai képviselőket is - emlékeztetett a sajtótájékoztatón Katanics Sándor.

Debreczenyi János az államfő nyilatkozatát követően kért személyes találkozót Sólyom Lászlótól. Katanics Sándor azóta két alkalommal is kérdezte a polgármestert a megbeszélésen elhangzottakról, a polgármester azonban elzárkózott a választól. Arra hivatkozott, hogy megállapodtak: ő nem tart sajtótájékoztatót a konzultáció részleteiről, hanem elfogadja a Köztársasági Elnöki Hivatal által kiadott sajtóközleményt - idézte a közgyűlési jegyzőkönyvet a politikus.

Katanics Sándor elmondta, hogy az államfőnek írt levelére az elnöki titkárságtól érkezett válasz. Ebben arról kapott tájékoztatást, hogy a találkozón Veszprém polgármestere tájékoztatta köztársasági elnököt a reptér beruházásával kapcsolatos előzményekről, annak aktuális állásáról, várható gazdasági-, környezetvédelmi- és egyéb, társadalmilag fontos, regionális hatásairól.

Sólyom László a tájékoztatást köszönettel tudomásul vette, ugyanakkor megerősítette a már korábban is kifejezett aggodalmát a beruházás következményeivel kapcsolatban, különös figyelemmel a térség lakosságának és civil szervezeteinek nem szűnő tiltakozására - idézte a levelet Katanics Sándor.

"A találkozó a kölcsönös tisztelet hangnemében és tartalmi, szakmai érveken alapuló párbeszéd keretében folyt le, azonban - személyes megítélésem szerint - sem a köztársasági elnök, sem a polgármester korábbi álláspontja érdemben nem változott a reptér ügyében" - írta Landi Balázs, az elnöki titkárság vezetője.

A köztársasági elnök természetesen hozzájárulását adja ahhoz, hogy a találkozón elhangzottakról Veszprém polgármestere részleteket is érintő módon tájékoztatást adjon - olvasható a levélben, amelynek alapján Katanics Sándor ismételten arra kérte Debreczenyi Jánost: ne sértse meg a továbbiakban tudatosan az Alkotmányt, álljon ki végre a nyilvánosság elé. Mondja el végre, milyen információkat osztott meg a köztársasági elnökkel annak érdekében, hogy az államfő által május 10-én elmondott, a képviselőtestületekre nézve is kellemetlen, elítélő véleménye megváltozzék, s világossá váljon az elnök számára: az érintett települések polgármesterei, illetve a veszprémi és a szentkirályszabadjai testület tagjai semmi rosszat, semmi bűnöset nem cselekedtek - fogalmazott a szocialista országgyűlési és önkormányzati képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását