2024. május 3. - Tímea, Irma

Együttműködések? Szili Katalin kollégáival tárgyalt

A vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezett budapesti emlékülésen résztvevő külföldi házelnökökkel folytatott megbeszéléseket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szombaton.
2009. június 28. vasárnap 07:10 - HírExtra
Horvátországnak legkésőbb a 2011-es magyar elnökség idején csatlakoznia kell az Európai Unióhoz - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután találkozott Luka Bebiccsel, a horvát parlament elnökével. Szili Katalin hozzátette: elsősorban az uniós csatlakozás főbb kérdéseiről beszélgettek.

A magyar házelnök egyeztetett Helen Haymannal, a brit parlament felsőházának elnökével is. Áttekintették a gazdasági válsággal kapcsolatos magyar jogalkotást, beszéltek az adótörvények módosításáról is. Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy Anglia az első olyan ország, amely klímatörvényt alkotott, Magyarország pedig szeretne a második lenni. Felidézte, hogy az Országgyűlés már elfogadta azt a határozatot, amely alapján a kormánynak jövő február végéig meg kell alkotnia a klímatörvényt. Mint mondta, Helen Hayman jelezte, szívesen megosztják tapasztalataikat ez ügyben Magyarországgal.

Szili Katalin megbeszélést folytatott izlandi kollégájával, Asta R. Johannesdottirral is. A magyar házelnök az MTI-nek elmondta: az izlandi parlament elnöke elsősorban az IMF-hitellel kapcsolatban tett fel kérdéseket, főleg az érdekelte, hogy a parlamentnek milyen feladatai voltak a hitelfelvétellel kapcsolatban. Közölte: tájékoztatást kapott arról is, hogy az izlandiak várhatóan nyáron döntenek arról, hogy akarnak-e csatlakozni az Európai Unióhoz, és azt kérte, Magyarország segítsen a felkészülésben. Ezzel összefüggésben elindul egy közös munka a két ország között - jegyezte meg.

Szili Katalin a parlamenti emlékülés után találkozott Arunas Valinskasszal, a litván parlament elnökével is. A magyar házelnök közölte: a politikus elsősorban a V4-ek és a Baltikum együttműködését szorgalmazta megbeszélésükön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását