2024. május 4. - Mónika, Flórián

V. Nemzeti Lovas Fesztivál - Zánka jún. 25-28

Június 25-26-27-28-án az ország valamennyi megyéje és Budapest lovas küldöttséggel képviselteti magát az V. Nemzeti Lovas Fesztiválon. A fesztivál négy napja a lovas hagyományőrzés, a lovas hagyományőrzők nagy, nemzeti seregszemléje.
2009. június 25. csütörtök 09:36 - HírExtra
A programok, a bemutatók a honfoglalástól napjainkig felölelik azt a gazdag lovas múltat, amellyel a magyarok büszkélkedhetnek. Minden lovas küldöttség a saját, legjellemzőbb lovas hagyományát eleveníti meg 25-30 perces műsorában. Lovas íjászok, honfoglaló magyarok és lovaik, lovagok, kunok, hajdúk, kurucok, huszárok, betyárok, csikósok bemutatóját láthatják a négy nap során.

De megnézhetik a római quadrigákat, a népies fogatokat, a lóvontatású katonai fogatokat, tűzoltókocsikat, a különböző fogatolási módokat az egyes fogattól a hatos fogatig. Találkozhatnak dámalovasokkal, díjlovasokkal, lovas tornászokkal, díjugratókkal, fogathajtókkal, western lovasokkal. Megismerhetik a lovas falkavadászatot és a lovaspólót is. A pályára varázsolják a régi vásárok, szüretek, lakodalmak, a puszták hangulatát. Jókai Mór regényéből ismert Pünkösdi királyválasztás során kiderül, „ki a király”.

A négy jeles évforduló kap kiemelt szerepet a fesztiválon. Csütörtökön négy megye - Veszprém, Pest, Fejér, Zala - 1000 éves fennállásának megünneplésére kerül sor. Pénteken a „Második honfoglalás” a kunok bejövetelének 770 éves évfordulója előtt tisztelegnek a résztvevők. Szombaton a mezőhegyesi katonai ménes alapításának évfordulójára ,,Mezőhegyes 225 éve" című műsorral és nóniusz parádéval emlékeznek. Vasárnap a jelszó: Nyergelj, fordulj!, a 160 évvel ezelőtti tavaszi hadjárat, az 1849-es csaták hangulata lesz jelen a rendezvényen a huszárok jóvoltából.

Az idei találkozó bizonyára egyik leglátványosabb része a csütörtök délelőtt tízórás megnyitó lesz, amikor is az V. Nemzeti Lovas Fesztivál összes résztvevője – közel 700 ló és lovasa - egyszerre köszönti a közönséget és vonul fel a stadionban. A látogatók szórakoztatására 19 megye és Budapest önálló, hagyományőrző műsorral készül. A fellépők között köszönthetjük Kassai Lajos lovasíjászt, valamint a Kozák lovasokat. „ A Nemzeti Lovas Fesztiválon a megyék bemutatóit felkért lovas szakemberekből és vendégekből álló zsűri értékeli a bandérium létszáma, stílusa, összbenyomása, fegyelmezettsége, a bemutatott program művészi értéke, az öltözés és a felszerelés korhűsége és a különleges elemek alapján.” – tájékoztatott Mausz Gotthárd, a Lovas Világ Találkozó és a Nemzeti Lovas Fesztiválok ötletgazdája.

A „TÁLTOS” Pályázat 2009 névre keresztelt - 3 és 18 év közötti gyermekek számára kiírt - nemzetközi tematikus rajzverseny eredményhirdetésére 25-én délelőtt kerül sor. Témája: A ló szerepe a magyar történelemben és ma. Régi lovas nemzet vagyunk. Mit jelenthetett őseink számára a ló a honfoglaláskor és mit jelent ma? Munkaeszközt, közlekedési lehetőséget, egészséges életmódot, gyógymódot, versenyzési lehetőséget vagy lelki társat? Erre keressük a választ a gyermekrajzok által.

A több száz beérkezett pályázat legjobb munkáiból ugyanekkor kiállítás is megtekinthető.

A rendezvény díszvendégei Szarvas és Tiszakécske lakosai 50% szállásár kedvezményt vehetnek igénybe a fesztivál ideje alatt.

„A szórakoztatáson túl a rendezvény célja, hogy a Magyarország-kép formálásának részeként egy naprakész magyar lovas kultúrát mutasson be, a gazdag lovas hagyományoktól kezdve, a modern felfogású lótenyésztésen keresztül, a világ lovassportjához egyre inkább felzárkózó lovas sportig.” – összegezte Mausz Gotthárd, az ötletgazda, jogtulajdonos.

„Szükséges egy igényes, magas színvonalú, nem csupán szórakozást, de ismeretterjesztést és információáramlást biztosító, ugyanakkor a nagy lovas ünnepek hangulatát idéző rendezvény. A Nemzeti Lovas Fesztivál ezt a szerepet kívánja betölteni.”

Nemzeti Lovas Fesztiválok és a Lovas Világtalálkozók múltja

1896-ban a millenniumi ünnepségek keretében Magyarország vármegyéinek mintegy ezerfős lovas bandériuma színpompás felvonulással tisztelgett az uralkodó pár előtt. A magyar államiság létrejöttének 1100 éves évfordulója megismételhetetlen lehetőséget kínált egy nagyléptékű turisztikai program elindítására. A Honfoglalás egyik központi szimbóluma a ló, a lovas ember, a lovas harcmodor, aminek következtében a millecentenáriumi ünnepségek és az ezekkel összhangban szervezett rendezvények képesek felhívni a figyelmet az ember és ló kapcsolatának, egyúttal a lovaglásnak a reneszánszára.

Első ízben 1996-ban rendeztek Lovas Világtalálkozót Kecskeméten, ahol hatalmas érdeklődés mellett számos ország lovas hagyományai mutatkoztak be. Az eseményre az 573 fős magyar lovas csapat mellett 23 országból 257 külföldi lovas érkezett. A külföldi vendégek magyar vendéglátóikkal együtt az ország különböző pontjairól indulva lóháton egy hét alatt érkeztek Kecskemétre a központi rendezvény helyszínére.

A világtalálkozó rendezvényeit négy nap alatt 87 ezer néző látogatta. A világtalálkozó csúcspontját jelentő, Kecskemét belvárosán át vezető lovas díszfelvonulást több tízezer ember tekintette meg. Ennek alapján bizonyossá vált, hogy Magyarországon szükség van egy ilyen nagyszabású, többnapos rendezvénysorozatra. A Lovas Világtalálkozóra 2000-ben és 2005-ben is sor került- ekkor már harminc ország részvételével -, a köztes években pedig a Nemzeti Lovas Fesztivál szolgálta a történelmi hagyományok folytonosságát, de 2005 óta a rendezvény a szükséges feltételek hiányában nem tudott létrejönni. Az utolsó, azaz a IV. Nemzeti Lovas Fesztivált Szarvason tartották.

Az I. Nemzeti Lovas Fesztivál 1997-ben Hódmezővásárhelyen került megrendezésre. A fesztiválon hat megye vett részt összesen 180 lóval és 200 lovassal. A III. Nemzeti Lovas Fesztiválon már 16 megye, 260 lóval és 400 szereplővel mutatkozott be a 30000 fős nézőközönség előtt. IV. Nemzeti Lovas Fesztivál 2001-ben Szarvason került megrendezésre ahol a 4 nap eseményei közel 30000 látogatót vonzottak.

A történelem életre kél!

Az V. Nemzeti Lovas Fesztiválon önálló táborokban ismerkedhetnek a huszárok, az íjászok, a kunok, a honfoglalók, a cigányok, a betyárok, a kurucok életével, hagyományaival, fegyverzetével. A western lovasok tábora mellett egy magyar szekértábort is láthatnak. A Lovasélet Iskola az idomítás természetes, mindenki által elsajátítható módszerével ismerteti meg a látogatókat. Egy-egy táborban átlagosan 15-30 ember és 10-25 ló várja az eleven múlt iránt érdeklődőket.

Győrffy Villám András hagyományőrző huszár dandártábornok, a huszártábor vezetője és a táborok felelőse szerint: „A történelmi látványtáborok vezérlő elve a hitelesség. A huszártábor harminc fővel érkezik, de a vasárnapi műsorban hozzájuk csatlakoznak a megyei bandériumok huszárai is, így nyolcvanan közel 100 lóval tartanak majd bemutatót.

A táborban az 1848-as huszárok mindennapi élete elevenedik meg, hatkor kelnek, gondozzák a lovat és az érdeklődők kedvéért főbb tevékenységeiket mindenkinek bemutatják. A gyerekeket fel is ültetik a lóra, óránként 10-15 perces kis előadással kedveskednek a közönségnek, felöltik korhű ruháikat, fegyvereiket, de az érdeklődők minden felmerülő kérdésére válaszolnak úgy, ahogyan azt a bemutatók az összes táborban teszik

.” Győrffy Villám András elmondta: „Az ide érkező hagyományőrzők nem a pénzért – mert azt nem kapnak – hanem a történelmi és lovas kultúra iránti elkötelezettségből érkeznek, hogy megmutassák és továbbadják tudásukat az arra fogékonyaknak. Ennél a rendezvénynél az érzelmi, lelki háttér az elsődleges. Amilyen sok behatás éri a mai embert, néha csak arról feledkezünk meg milyen gazdag és gyönyörű az a kultúra, amit a sajátunknak mondhatunk.” – hangsúlyozta ki a dandártábornok, aki felhívta a figyelmet, hogy a szervezők az ország legjobb szakemberi közül kerülnek ki, s ez a szakmai és baráti kör a garancia a rendezvény minőségére és sikerére.

Győrffy a huszártábor mellett a kun tábort emelte ki, amelyet egy komoly történészi szakvélemény szerint rekonstruáltak. „A kunok egyébként is különösen érdekesek, miután megérkeztek Magyarország területére tökéletesen beilleszkedtek, mégis megőrizték öntudatukat, csodálatos viseletüket és lófajtáikat, amelyet most valóban hitelesen be is mutatnak a közönségnek. A western tábor pedig… ha a magyar hagyományokhoz nem is kapcsolódik, mindenképpen érdekes lehet a ló kiképzése és lasszóhasználat szempontjából, de megnézhetjük továbbá, miként isszák a whiskey-t és hogyan peng a sarkantyú.”

A rendezvényeket kulturális programok, koncertek és színházi előadás, továbbá fotókiállítás, kirakodóvásár és borbemutatók színesítik. A feledhetetlen élményt a témához illeszkedő esti programok és zenei események koronázzák.

Az V. Nemzeti Lovas Fesztivál estéin további színes előadások csábítanak mindenkit kellemes kikapcsolódásra: 25-én a Grease és 26-án az Abba Show és a záró Lovasbál is fergeteges hangulatot garantál!

Kerekedjenek fel!
Az is jöjjön Zánkára, akinek nincs Lova!
Hiszen a Lovas Napokon 2009. június 18-28. között az V. Nemzeti Lovas Fesztiválon és az I. Kárpát-medencei Boros Lovas Találkozón több mint 700 lóval úgyis találkozhatnak!
És találkozhatnak Sasvári Sándor színművésszel, a rendezvénysorozat házigazdájával, akivel közösen valljuk, hogy

„LÓVAL JOBB ZÁNKÁN, MINT MÁSHOL”
.
A programok látogatása – az V. Nemzeti Lovas Fesztivál valamint a díjhajtás és maratonhajtás kivételével – ingyenes. A Nemzeti Lovas Fesztiválra szóló napijegy ára 2000.- Ft/nap, a 4 napos bérlet 6000,- Ft. A belépőjegyek értékesítése a Ticketpro országos hálózatán keresztül valamint a helyszínen történik.

A díjhajtás és maratonhajtás belépője 500,- Ft, jegyek a helyszínen válthatók.
A programok látogatása 14 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek ingyenes

Info: www.zanka.hu , www.zanka.hu/lovas Tel.: 87/586 500
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását