2024. május 8. - Mihály

Megreformálják a jogrendszert

Különleges eljárással, "felelősségvállalással" terjesztette a parlament elé a román kormány az új büntető és a polgári törvénykönyvet, amelynek célja a román jogrendszer alapvető megreformálása.
2009. június 23. kedd 06:50 - HírExtra
A gyorsított eljárás lényege az, hogy a törvénykönyvekről nem rendeznek vitát a parlamentben. Az ellenzéknek azonban lehetősége van a benyújtástól számított három napon belül bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a kormány ellen. Ez esetben a honatyáknak ez utóbbiról kell szavazniuk. Az indítvány elfogadása a kormány menesztését jelenti, de ennek kicsi a valószínűsége.

A jelenlegi - demokrata-liberális és demokrata - koalíciónak ugyanis 74 százalékos többsége van a parlamentben.

Emil Boc miniszterelnök a parlament ülése előtt hétfőn elmondta: a két törvénykönyv az Európai Unió követelményeihez igazítja a román jogrendszert. Rámutatott: azok elfogadásával Románia eleget tesz az EU-csatlakozáskor e téren vállalt kötelezettségének. A kormányfő szerint az új törvénykönyvek a romániai igazságszolgáltatás felgyorsítását (jelenleg ugyanis számos per éveken keresztül húzódik - a tud.) és a törvények egységes alkalmazását szavatolják.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői máris bejelentették, hogy bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a kormány ellen. Egyelőre azonban a liberálisoknak nincs meg a beterjesztéshez szükséges valamennyi törvényhozói aláírásuk, mivel Markó Béla, a szintén ellenzéki Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke bejelentette: a szövetség nem támogatja az indítványt. Markó szerint ugyan kifogásolható, hogy a kormány gyakorlatilag parlamenti vita nélkül akarja elfogadtatni a két törvénykönyvet, de ebben az esetben indokolt a gyors eljárás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását