2024. május 3. - Tímea, Irma

A legöregebb elefánt 60 millió éves

Az elefánt legkorábbi, 60 millió évvel ezelőtt élt rokonának maradványait találták meg Marokkóban.
2009. június 23. kedd 17:44 - HírExtra
Emmanuel Gheerbrant, a párizsi Természettudományos Múzeum kutatója a felfedezésről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) számol be.

A rokon, az Eritherium azzouzorum távolról sem büszkélkedhetett daliás termettel - mindössze 50-60 centiméteres volt, testsúlya pedig nem haladta meg a 4-5 kilogrammot - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon (http://www.livescience.com).

Az elefánttal való rokonságot az Eritherium azzouzorum fogazatának és koponyájának vizsgálatával állapították meg. Míg teste csökevényes volt, a 60 millió évvel ezelőtt élt lény nagy metszőfogakkal rendelkezett, amely Emmanuel Gheerbrant szerint primitív agyarnak tekinthető. Természetesen, ez a képződmény lényegesen kisebb volt, mint a modernkori elefántok agyara.

Az elefántfélék törzse az oligocén földtörténeti korszak kezdetén, mintegy 33,7 millió évvel ezelőtt indult gyarapodásnak. Az Eritherium azzouzorum maradványaira egyébként ugyanabban a térségben bukkantak, ahol korábban az akkor legősibb elefántrokonnak hitt lény, a Phosphatherium escuilliei fosszíliáit megtalálták. Utóbbi azonban "csupán" 55 millió éves.

A most felfedezett fosszília alapján a késő paleocén korra tehető az ormányosok (Proboscidea) felbukkanását, amelyeknek mai leszármazottai az elefántok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását